Горе від самогубства: як пережити втрату коханої людини

Втрата коханої людини внаслідок самогубства може бути руйнівним явищем. Шок і страждання після самогубства можуть видатися непереборними. Зважаючи на те, що ви оплакуєте смерть коханої людини, ви, швидше за все, також відчуваєте багато суперечливих емоцій і намагаєтеся змиритися з характером смерті.

Ви можете почуватися винним, бажаючи зробити більше, щоби запобігти самогубству. Цілком можете засмучуватися через те, що ви чи інші не помітили жодних підказок про наміри людини. І навіть будете злитися на кохану людину за те, що вона вас залишила насомоті.

Ймовірно, у вас завжди залишатимуться питання без відповідей про самогубство вашої коханої людини, і смуток від її трагічної втрати ніколи повністю не зникне. Але є способи впоратися з болем.

Втрата людини в результаті самогубства як причина тривалого горя

Самогубство близької людини часто буває настільки раптовим, шокуючим і глибоко хвилюючим, що може викликати стан, відомий як ускладнене горе — коли горе й біль від втрати залишаються невирішеними й не слабшають із часом, заважаючи вам повернутися до власного життя та відносин.

Складне горе може також призвести до глибокої депресії, психологічної травми або посттравматичного стресового розладу, коли вас мучать нав’язливі думки, що засмучують емоції та постійна тривога, що заважає вам вести звичний спосіб життя.

Навчіться переживати біль «по-своєму»

Хоча втрата близької людини внаслідок самогубства назавжди змінить ваше життя, і неможливо уникнути емоційного шквалу провини, печалі та душевного болю, які приходять із цим, є більш здорові способи впоратися з болем.

Дозвольте собі відчувати та висловлювати свої емоції. Ви можете думати, що краще постаратися тримати себе в руках і не відчувати всі складні емоції, які ви відчуваєте в даний момент. Але вони існують незалежно від того, чи намагаєтеся ви їх ігнорувати чи ні.

Спроби уникнути їх лише відстрочать і поглиблять ваш біль. Якщо ви дозволите собі відчувати навіть похмурі і тривожні емоції, ви побачите, що вони почнуть зменшуватися, і біль, який ви відчуваєте, поступово ослабне.

Кращій спосіб лікування — відпустіть гнів і звинувачення

Переживаючи втрату близької людини в результаті самогубства, ви можете опинитися на «емоційних гірках» – сильних, часто негативних. У багатьох випадках, будь ви другом, батьком, чоловіком, братом або сестрою загиблого, ви, швидше за все, відчуватимете сильне почуття провини, гніву та провини.

Але це хибне відчуття. Воно не приведе вас до швидкого вирішення конфлікту всередині, а також не навчить жити із втратою. 

Пам’ятайте, що найважливіше та життєво необхідне, що вам варто зробити – відпустити і пробачити. Кожна людина має право вибору: поважайте його, адже воно є невід’ємним елементом кожного життя.