Безшумний вбивця: фізична недуга як наслідок важких переживань

Коли ми думаємо про горе, то пам’ятаємо випробувані раніше емоції, такі як: печаль, депресія, гнів, образа, почуття провини, страх і паніка. Горе недарма часто описують як «емоційну гойдалку», тому що не завжди знаєш, яку емоцію можна відчути в той чи інший момент.

Проте горе також впливає на фізичний стан, здоров’я.

Пов’язаний стрес прямо діє на тіло й деструктивно позначається на опорно-рухової функції, когнітивної, а також, у найважчих випадках, репродуктивної.

Грубі, важкі емоції, наприклад, при втраті близької людини, заповнюють весь простір у свідомості особистості і протягом перших трьох місяців можуть викликати певні розлади всередині організму. При чому вразливість до таких дисфункцій у чоловіків виражена значно більше, ніж у жінок.

Як відбувається негативний вплив на тіло?

Усі системи в організмі людини взаємопов’язані, і кожна з них схильна до впливу стресу й горя. Найчастіше важкі наслідки можуть спостерігатися в роботі імунної, травної, серцево-судинної, а також нервової систем.

Найважливішу роль виконує імунітет — він є головним захистом організму від патогенної мікрофлори, тяжких та хронічних захворювань.

Пригніченість та емоційна «зношеність» можуть призвести до виникнення простудних захворювань та інфекційних ускладнень. Людині в депресивному стані важко боротися із зовнішньою загрозою — знаходження на низьких вібраціях цьому сприяє.

До чого може призвести тривале перебування в пригніченому стані?

Люди, які пережили тяжку втрату, демонструють більш високий рівень системного запалення, експресію генів дезадаптивних імунних клітин та нижчу відповідь антитіл на вакцинацію порівняно з контрольною групою, яка не пережила тяжку втрату.

Якщо людина вже має хворобу, вона може посилитися через горе і вимагати більше часу для усунення.

Підвищення кров’яного тиску, біль у грудях, нерегулярне серцебиття та серцеві напади пов’язані з впливом горя на серцево-судинну систему. Часто кажуть, що після смерті коханої людини болить чи «розривається» серце.

Для багатьох шлунково-кишковий тракт є найбільш чутливим до стресового стану. Часто скорботні скаржаться на нудоту, діарею, здуття живота, метеоризм, а також печію. Стрес може викликати синдром роздратованого кишечника та зміни в апетиті, чи то переїдання чи недоїдання.

У горі мозок — частина неврологічної системи — може почуватися так, ніби перетворився на кашу. Мислення стає безладним, заплутаним і сповільненим. Концентрація та увага обмежені. Відбувається відволікання, розфокусування; наслідком є ​​проблеми з плануванням, організацією й навіть запам’ятовуванням. У результаті, людина стає невпевненою в собі та своїй здатності приймати рішення.

Приділяйте увагу своєму тілу — бережіть «психічне здоров’я»

Існує безліч симптомів, які впливають на тіло в момент скорботи й переживання втрати. Горе впливає на організм багатьма способами, перерахувати які практично неможливо. Однак важливо усвідомити, який глибокий вплив може бути на організм. Слід приділяти більше уваги емоційному болю, а потім фізичному.

Запам’ятайте — усе починається з думок. Недарма поширений гарний вислів — «риба гниє з голови».