Стрес приходить несподівано

Людина, що зазнала стресовий стан, назавжди запам’ятовує ключові моменти, за якими суб’єктивно оцінює це явище.Не дивно, що радість у такому випадку майже останнє, що відчуває людина з повторним переживанням стресу.

Максимальний дискомфорт, емоційний дисбаланс і неконтрольовані думки залишають потужний неприємний слід у свідомості людини. У такому стані вона відчуває себе вразливою і вдається до примітивних методів самозахисту. Тому перебування в стресовому стані — максимально негативне явище.

Що таке стрес і як його зрозуміти?

Для кращого розуміння, необхідно дати визначення стресу. Насамперед це стан психічної збудженості й напруженості. Виникає в момент переживання важких, невідомих, незвичних або максимально незручних обставин.

Похід у перший клас, знайомство з дівчиною, новий колектив, публічний виступ — усе веде до стресової форми. Звідси висновок, що навчання, розвиток, адаптація та розширення свідомості пов’язані зі стресом. Якщо подумати, то в стресовому стані, нехай і в незначному, людина перебуває кожен день.

Природа стресу і його сприйняття

У кожній доктрині завжди 2 вчення: зовнішнє і внутрішнє. У кожної медалі 2 сторони сприйняття. Так само зі стресом — крім негативу, він несе позитивні зміни в собі. Прикладів є декілька:

  • адаптація до зовнішніх подразників у соціумі;
  • змагальний момент або покращення спортивних досягнень;
  • позитивна мотивація в прагненні до результату;
  • приємне здивування-переляк або передсвяткові хвилювання;

Такий стрес можна віднести до «хорошого», а по-науковому — «еустрес». Що стосується негативної сторони, то наслідки можуть закінчуватися фізичними розладами, психічними недугами й навіть летальними наслідками (інсульти, серцеві напади, недорозвиненість, глибока депресія). Це «поганий» стрес, або інакше «дистрес».

Стрес у житті людини: де він ховається?

Ворог нападає звідти, де його найменше очікують. Так само й зі стресом: він може проявлятися як у зовнішньому середовищі, з реакцією людини на навколишні подразники, так і у внутрішньому, спонукаючи відчувати напругу, дискомфорт і негатив.

Попри сприйняття стресу як прямої загрози існуванню людини, його можна визначати й навіть боротися з ним: нівелюючи повністю або частково ігноруючи джерело впливу. Усе, що необхідно — вміти відрізняти й оцінювати.

Психологи поділяють стрес на чотири основні категорії, що мають назву «стресори». Вони найчастіше зустрічаються в повсякденному житті людини:

  • глобальні кризи, події надзвичайної важливості, катаклізми — усе, до чого заздалегідь готують і на що програмують людей;
  • події соціальної важливості й індивідуальної значущості (весілля, зарахування до ВНЗ, смерть близької людини, пологи, зміна міста або країни) — мають позитивний і негативний відтінок;
  • побутове середовище, соціальна взаємодія (навчання, трудова середа, прийняття рішень, вирішення конфліктів, публічні зустрічі та конференції) — сприймається кожним по-різному й носить часто рутинний характер;
  • зовнішні чинники, малопомітні для людини й незалежні від нього, активність яких у середовищі існування (полюції довкілля, інформаційний шум, підвищені тони, дорожній трафік, рух поїздів);

Щоб знати ворога, необхідно зрозуміти його мислення. Аналіз і відстеження процесів допоможе зменшити наслідки або зовсім усунути їх, тим самим вберегти психіку і виключити зайвий стрес для людини.