Це солодке слово “ні”: як відстоювати власну мікросвободу

Кожна людина періодично стикається з таким явищем як «перевантаження». Мова йде не про фізичну нездатність перенести певну ношу з пункту А в пункт Б, а про морально-розумову втому.

Як тільки ви берете на себе занадто багато зобов’язань – починає страждати ваша продуктивність. Так буває, якщо ви – це та людина, яка готова завжди підставити дружнє плече на шкоду собі та не звертаючи уваги на власну втому.

Одна з причин, через яку ви жертвуєте собою – це, швидше за все, бажання побудувати запаморочливу кар’єру. Однак, начальство не завжди помічає ваші старання, а значить, ви жертвуєте собою даремно…

Щоб припинити нескінченний потік прохань і завдань на свою адресу, а також перестати бути зручним співробітником, потрібно навчитися говорити просте слово «ні». Як це зробити? Читайте далі.

Розставляйте пріоритети

Зрозумійте: якщо у вас з’явився вільний час – це не привід починати допомагати всім, хто не хоче справлятися зі своїми завданнями самостійно. Наприклад, замість того, щоб рятувати колегу від авралу на роботі, проведіть вікенд з рідними і близькими.

Цінуйте свій час

Визначте своє робоче завантаження, складіть графік і не намагайтеся вносити в нього корективи кожен раз, як тільки вам надійде чергове прохання про допомогу.

Не вибачайтесь

Багато хто з нас починає свою відмову зі слів вибачення («Вибачте, але я не можу …»), а це, по суті, дає співрозмовнику шанс на те, що вас можна переконати на згоду.

Будьте хитріше

Якщо ви не готові відповісти однозначною відмовою на чергове прохання про допомогу, то скажіть, що подумаєте і своє рішення скажете пізніше. При цьому воно не обов’язково буде позитивним.

Не бійтеся відмовляти керівництву

Якщо начальник звалює на вас занадто багато зобов’язань, то він ризикує якістю вашої роботи. Відстоюйте свою мікросвободу і не забувайте уточнювати, як додаткові завдання позначаться на рівні вашої фінансової спроможності.

Досить бути надто ввічливим

Ви не зобов’язані постійно бути ввічливим і послужливим на роботі. Спроби стати хорошим для всіх чреваті заниженням самооцінки до лякаюче низького рівня і абсолютним обнуленням особистих інтересів і пріоритетів.

Оцінюйте, але не погоджуйтеся

Така поведінкова тактика ідеально підходить для ситуацій, коли ви стали свідком презентації нового проекту, але абсолютно не готові в ньому брати участь. Наприклад, скажіть щось типу: «Це дуже цікаво, але не для мене. Принаймні зараз”. У такому випадку, ви можете висловити публічно своє захоплення досягненням колег, але при цьому дати зрозуміти, що у вас є свій список завдань.

Попередьте аврал

Якщо ви усвідомлюєте, що на роботі насувається час максимальної зайнятості і відчуваєте, що вас завалять проханнями про допомогу, то спробуйте заздалегідь повідомити всім (наприклад, під час ланча), що роботи у вас й без того вистачає.