Як не “отруїтися” при спілкуванні с токсичним колегою

Суспільство влаштовано так, що конфлікти є його невід’ємною частиною. В тому числі, нерідко через непорозуміння між людьми виникають конфліктні ситуації в робочому просторі.

Проблемні моменти між начальником і підлеглим, а також між колегами можуть істотно вплинути на продуктивність трудового процесу і результати роботи в цілому. Як правило, для вирішення таких труднощів досить відвертої бесіди з озвучуванням претензій усіх боків.

І все б нічого але існує категорія людей, які постійно беруть участь у конфліктах і при цьому переконані, що не вони їх провокують. Токсичні колеги схильні розпалювати навколо себе інтенсивні пристрасті і емоції. Вони прагнуть маніпулювати іншими і використовують оточуючих у власних інтересах.

Отже, що можна розглядати як «сигнал», що у вашому оточенні є такий проблемний колега.

Вважає, що всі намагаються його образити

Це може бути пов’язано як із рисою характеру, яка відштовхує інших людей від нього, так і із надчутливістю – постійним хворобливим реагуванням на будь-які зауваження.

Постійно сумнівається в інтелектуальних здібностях колег

Така людина переконана у власній геніальності і неповторності, а ось розумові здібності і професійні вміння оточуючих постійно ставить під сумніви. Принижує гідності і заслуги інших людей, а також постійно скаржиться на свою «важку долю».

Ніколи не помиляється

Визнавати свої помилки і робити правильні висновки з невдач вміють далеко не всі. Але люди, які не усвідомлено провокують конфлікти, вважають, що вони праві в будь-якій ситуації. Зазвичай, як тільки вони чують претензії на свою адресу, то займають оборонну позицію і навіть не намагаються почути свого опонента.

Підвищує тон

Зриватися на крик в колективі можна тоді, виникає необхідність попередити кого-небудь про небезпеку. У будь-якій іншій ситуації перехід на підвищені тони – це прояв неповаги до колег. Але «завсідник» конфліктів часто кричить, щоб довести свою правоту і не бачить нічого поганого в тому, щоб підвищувати голос на колег по роботі.

Правила спілкування з токсичним колегою

Виправити або перевиховати таку людину дуже складно, та й це не входить в обов’язки колег по роботі. Але можна навчитися спілкуватися з ним так, щоб не було нестерпно боляче за безцільно витрачений на роботі час.

Встановити «кордону»

Необхідно навчитися говорити «ні» токсичному колезі у відповідь на його прохання, які порушують особистий простір. Такі люди часто зазіхають на час, моральне здоров’я, фізичні сили оточуючих.

Зайняти позицію спостерігача

Важливо зрозуміти, що вступати в суперечку з токсичною людиною – безглуздо. Не варто втягуватися в емоційне спілкування з тим, кому байдужа точка зору оточуючих.

Фокусуватися на рішеннях, а не на проблемах

Немає сенсу з’ясовувати проблемні відносини з токсичним колегою. Краще витратити сили на розробку плану для максимально швидкого досягнення спільної мети. Як то кажуть, виконали роботу – і розійшлися в різні боки.