Робота над помилками: як побудувати гармонійні відносини

Відносини між чоловіком і жінкою вимагають постійної роботи і пошуку спільних точок дотику. Коли вщухають пристрасті і доводиться дивитися на другу половинку вже з трохи меншим запалом, то може виникати почуття, що любов пройшла. Але щоб повернути відносини в правильне русло, не обов’язково вдаватися до радикальних заходів. Іноді досить, наприклад, припинити робити певні речі і змінити поведінкову тактику.

Сумнівам – ні

Якщо постійно дошкуляти партнеру розпитуваннями про глибину його почуттів і питати, чи готовий він заради вас і в полум’я, і в воду, то можна його втратити. Не варто вимагати від нього постійного прояву почуттів і доказів, що ваші відносини йому важливі. Хвороблива нав’язливість відштовхує – це факт.

Постійним скаргами – ні

Буває так, що один з партнерів в пориві гніву і злості ділиться з родичами або сторонніми людьми проблемами особистого характеру. Безумовно, зняття емоційної напруги і промовляння проблем – це добре. Але що робити, коли конфлікт вичерпаний, комунікація налагоджена, а осад – залишився? Перш ніж говорити про те, що відбувається за зачиненими дверима вашого будинку, постарайтеся оцінити глобальність проблеми. Якщо мова йде про невелику сварку, то не варто виносити її на загальне обговорення. Інша справа, наприклад, тема насильства в сім’ї або загрози здоров’ю одного з партнерів.

Припиніть сприймати партнера як даність

Згодом партнери звикають один до одного настільки, що присутність одного в житті іншого сприймається як належне. А тому, час від часу варто замислюватися про те, якою б була щоденна реальність без коханої людини. Такі думки можуть пробудити бажання ще більше піклуватися або чути другу половинку.

Не ігноруйте проблеми партнера

Життя наповнене випробуваннями і яскравими моментами, як позитивними, так і негативними. Важливо надавати підтримку партнерові і прислухатися до його внутрішнього світу навіть в моменти труднощів. Мова не йде про те, щоб симулювати безмежний оптимізм або випромінювати позитив, замість того, щоб шукати вирішення проблеми. Але не варто “добивати” партнера своїми докорами і моралями, краще вселяти в нього віру, що труднощі – це явище тимчасове і після чорної смуги обов’язково почнеться біла.

Чи не замовчуйте проблеми

Міцні відносини – це не ті, в яких все завжди добре і немає місця конфліктам. Це ті, в яких партнери вміють розмовляти, слухати і чути один одного. Якщо проблема виникла, то безглуздо думати, що вона зникне сама собою. Куди логічніше озвучити те, що накопичилося і спробувати знайти вихід із ситуації, що приносить дискомфорт.

Не варто постійно підлаштовуватися

Запорукою здорових відносин є вміння бути в парі, проявляти інтерес до партнера, але при цьому не забувати про власну автономність та особистий простір. Постійно підлаштовуватися під партнера, шкодячи власній внутрішньої гармонії – не вихід. Важливо, щоб  «я» не розчинилося в «ми».