Почуття сорому: звідки береться та як з ним жити

У сучасному суспільстві практично неможливо зустріти людину, якій би було незнайоме почуття сорому. Ця потужна емоція, яка істотно впливає на спосіб життя і навіть може бути причинного дефіциту нових почуттів, емоцій або спілкування.

Що таке сором

Більшість словникової-енциклопедичних визначень сорому зводяться до того, що це негативна і хвороблива емоція, що руйнує зв’язок людини з соціумом. Ситуація ускладнюється ще й тим, що сором є соціально схвалюваної емоцією. Тобто, людині стає соромно, коли він здійснює вчинки або дії, які виходять за рамки загальноприйнятих правил. Але це почуття може вийти з-під контролю і легко придбати «нездоровий відтінок»: тоді ми починаємо соромитися навіть того, чого не варто.

Сором або почуття провини?

Важливо відрізняти сором від почуття провини. Ці поняття, як правило, пов’язані між собою, але не ідентичні. Почуття провини розділяє вчинки від особистості людини. Сором же переконує в тому, що все, що всі дії людини нерозривно пов’язані з його гідністю і особистістю. Вина – це про конструктивність і спрямована вона на щось одне, сором – це про негативну оцінку всього себе.
Іноді сором може переходити в хронічну форму, і тоді нав’язливі думки про власну недосконалість і неадекватності починають постійно виникати в голові. Такий стан небезпечно для психологічного здоров’я і самооцінки, а також може стати причиною депресії, обсесивно-компульсивного розладу і появи нездорових харчових звичок.

Жіночий та чоловічий сором

Прийнято вважати, що жінки соромляться набагато частіше, ніж чоловіки. Але згідно з науковими дослідженнями, особливих гендерних відмінностей в цьому плані немає. Більшою мірою все залежить від психо-емоційного сприйняття реальності і характеру.
Представниці слабкої статі частіше відчувають сором’язливі емоції під тиском соціальних стереотипів. Наприклад, якщо не відповідають загальноприйнятим стандартам краси. А ось публічно проявляти слабкість або плакати для жінки нібито не соромно. З чоловіками стереотипи працюють інакше: їм нав’язується необхідність бути сильними і рішучими, в іншому випадку – має бути соромно за чоловічу неспроможність.

Сором родом з дитинства

Маніпуляції соромом – частий інструмент у вихованні дітей. Батьки використовують його, щоб направити поведінку чада в загальноприйняте русло і уникнути незручних ситуацій. Якщо мама або тато замість того, щоб пояснювати і навчати, з приводу і без вимовляє фразу «Як тобі не соромно!», То дитина починає постійно оцінювати себе через призму чужої думки і поглядів. Це загрожує тим, що подорослішавши, така людина не зможе стати повноцінною особистістю і буде жити з оглядкою на інших, постійно очікуючи чужого схвалення.

Як впоратися з почуттям сорому

Від цього почуття не можна позбутися, але можна його контролювати і мирно з ним співіснувати. Щоб побороти токсичний сором, людині необхідно помічати свої почуття, думки і дії, але не оцінювати їх, а просто спостерігати. І поступово навчитися фокусувати увагу не на результатах діяльності, а на саму здатність цих результатів домагатися.