Теорія брехні: чому люди говорять неправду

Напевне, не існує людини, яка б хоч раз в житті не збрехала. Одні – говорять дрібну неправду, що не спричиняє серйозних наслідків для оточуючих. Інші –  використовують можливість обдурити по повній програмі і, наприклад, руйнують чиюсь репутацію, а то взагалі – життя.

А буває так, що ми говоримо неправду самі того не помічаючи, у відповідь – отримуємо схожу поведінку. Так чому брехня стала невід’ємною частиною нашого буття і непомітно проникла практично в усі сфери життєдіяльності?

До певного часу психологи не розглядали брехню як предмет для вивчення, і це питання обговорювалося виключно філософами і моралістами. Однак вони вчасно одумалися і взялися за дослідження брехні як феномена. При детальному розгляді навіть банальна побутова брехня виявилася цікавою з точки зору науки.

Так, американські вчені встановили, що багато людей обманюють по кілька разів на день і брехня становить приблизно п’яту частину всіх розмов з оточуючими. Найбільш затятими брехунами є підлітки, оскільки нерідко намагаються протиставити себе суспільству.

Найпоширенішою брехнею вважається коректна відповідь на банальне запитання: «Як справи?». Згадайте, що найчастіше говорять люди, коли чують подібне на свою адресу? Вони відповідають: «Все добре», але роблять це з ввічливості і щоб не вантажити оточуючих своїми проблемами.

Хто бреше?

Як не дивно, але до брехні схильні люди з відповідальним характером, а також ті, хто перебувають у стані депресії. Варто відзначити, що обманювати по телефону набагато простіше, ніж при особистій зустрічі. Що стосується причин, що спонукають до обману, то жінки роблять це, як правило, не бажаючи завдавати болю близьким, а чоловіки – щоб не втратити обличчя і репутацію.

Причини, за якими люди брешуть

Захист від конфліктів

Найпопулярніший мотив, що змушує людей брехати – це захист від обставин. Наприклад, якщо в ході бесіди з начальником стане відомо, що співробітник не виконав звіт і знаходиться під загрозою звільнення – то він, швидше за все, збреше, що всі завдання виконані. Справа в тому, що в критичній ситуації мозок людини починає шукати альтернативні способи захисту від негативу і включається механізм, який допомагає уникнути конфліктів.

Захист від розчарування

Люди нерідко намагаються ідеалізувати себе перед очима оточуючих і підігнати себе під загальноприйняті в суспільстві стандарти поведінки/зовнішності. Наприклад, багато людей навіть в зрілому віці бояться засмутити своїх батьків і свідомо не говорять правду про свій спосіб життя або професію.

Захист уявного спокою

Брехня може на певний час забезпечити людині почуття спокою і переконати в тому, що навколишня дійсність – не така вже й жорстока і несправедлива. Той, хто вдається до обману, щоб не порушувати звичний уклад життя і побутовий комфорт, бреше не тільки оточуючим, але і собі самому. Рано чи пізно правда випливає назовні, але до того моменту «винуватець торжества» вже генерує нову неправдиву версію, щоб знову захистити свій уявний спокій.