Що таке абьюз і як з ним боротися

Останнім часом на інтернет-просторах, у ЗМІ та з екранів ТБ часто можна почути слово «абьюз». Але що воно означає і в якій ситуації його доречно використовувати – знають далеко не всі.

Абьюз з англійської мови перекладається як «погане поводження» та «зловживання». По факту – це прояв психологічного або фізичного насильства по відношенню до людини незалежно від віку та гендерної приналежності. Відповідно, абьюзер – це людина, яка маніпулює і примушує свою жертву до дій і реакцій проти її волі і бажань.

Види абьюзу

Незважаючи на новизну поняття «абьюз», фахівці вже розділили його на певні види:

  • фізичний;
  • психологічний;
  • сексуальний (що передбачає примус до інтиму).

Крім того, абьюзивними можуть бути відносини між дітьми і токсичними батьками, стосунки партнерів в романтичних стосунках або навіть взаємовідносини між працівниками та авторитарними керівниками.

Як розпізнати абьюзера?

За статистикою, абьюзерами стають люди з близького оточення, які «огортають» свою жертву опікою і турботою, переконуючи її, що це нормально і так повинно бути. У деяких ситуаціях, наприклад, доходить до того, що один партнер забороняє іншому бачитися з батьками або друзями, щоб мінімізувати їх негативний вплив.  В якості аргументів, зазвичай, можна почути щось типу «так буде краще», а жертва до того моменту вже й не може самостійно визначити, що таке «гірше» і «краще».

Одним з перших «дзвіночків», що вказують на абьюз у відносинах, є ревнощі до оточення і навіть напади агресії в спробах довести свою правоту. Опиняючись в ізоляції, жертва абьюзера думає, що поруч з нею знаходиться надійна людина, що здатна допомогти в будь-яку хвилину – але це зовсім не так.

Нерідко з вуст абьюзера звучать звинувачення на адресу жертви з метою знецінення почуттів і її відчуттів або навіть переконувати її в психічний розлад і абсолютної неспроможності. Дуже важливо, щоб людина, що потрапила під вплив тирана не почала його виправдовувати і вірити в те, що всі закиди і зауваження від нього – правильні і справедливі.

Варто відзначити, що вийти здоровим з абьюзівних відносин практично неможливо. Від психологічного впливу не залишається видимих ​​слідів, і розпізнати його, як правило, складно. Тиран діє дуже тонко і робить все можливе, щоб жертва потребувала постійного спілкування з ним і відчувала себе безпорадною.

Як протистояти абьюзу?

Якщо людина знаходиться у близьких відносинах з мучителем, то завдання по його розпізнаванню ускладнюється в декілька разів. Але якщо істина все-таки встановлена ​​і абюзер виявлений, то єдиним і найбільш правильним рішенням буде повністю припинити спілкування. Його потрібно тримати на відстані – не пускати в будинок, не ділитися таємницями і секретами, ні в якому разі не просити про допомогу. Ще одна запорука успіху в боротьбі з абьюзером – це вміння говорити тверде «ні» у відповідь на його спроби маніпулювати і підкоряти.