Конфлікти на роботі: як вберегти нервову систему

Не секрет, що навіть у самих врівноважених людей трапляються конфліктні ситуації на роботі. Але при цьому одні примудряються зберегти нормальні службові відносини з колегами, а інші – наживають серйозних ворогів у колективі.

Існують кілька основних причин, через які трапляються службові конфлікти. Перший варіант – це неправильні установки співробітників, другий варіант – прорахунки керівництва під час організації процесу роботи.

Наприклад, в періоди нововведень далеко не всі керівники вдало справляються зі своїми обов’язками і невміло роздають доручення особовому складу. Це неминуче призводить до розбіжностей в колективі і виникненню змовницьких настроїв. У такій ситуації одні співробітники будуть працювати «за себе і за того хлопця», а інші – спокійно попивати каву і прохолоджуватися.

Або інший момент: вибіркове ставлення боса до підлеглих. Таке відбувається, коли начальство поблажливо до одним працівникам, і упереджено ставиться до тих, хто не є «улюбленцями». Втім, конфлікти в робочому середовищі виникають і за умови, що хтось в компанії працює на совість і завжди якісно виконує свої обов’язки, а хтось – потребує постійного контролю з боку вищого керівництва.

Важливо розуміти, що проблеми в колективі накопичуються і тільки підсилюють роздратування співробітників один одним. Більш того, конфлікти легко стають затяжними і в залежності від темпераменту працівників можуть тривати днями, тижнями, а то й місяцями.

На думку фахівців, остаточними «каталізаторами» службових конфліктів можуть стати:

  • особисті проблеми співробітників;
  • претензії з боку начальника;
  • втома при авральному режимі роботи.

Як уникнути конфліктів на роботі?

Універсального способу вберегтися від з’ясування відносин на робочому місці – немає, але існують прийоми, які можуть мінімізувати їх кількість неприємних конфліктів ситуацій. Не варто збирати образи і збирати факти – краще відразу озвучити труднощі в роботі з колегами.

Але це не означає, що при виникненні найменшого невдоволення потрібно обрушувати на колегу всі претензії. Бесіда повинна бути конструктивною і допомогти вирішити проблеми, а не погіршити і без того непросту ситуацію.

Для максимальної результативності розмови, можна спочатку продумати тези і виділити основні моменти. Аргументація в цьому питанні – має важливе значення. Суть справи варто викладати в дружньому стилі, без жорсткої критики та істеричних зауважень.

Під час озвучення того, що викликає невдоволення у колезі необхідно керуватися логікою і по можливості поставити себе на місце опонента. Тільки так є шанс знайти спільний алгоритм щодо з’ясування причин непорозумінь та їх усунення.

І ще один цікавий момент: якщо колега часто використовує мовні звороти, які виражають сумнів ( «може бути», «можливо», «швидше за все»), то це свідчить про його неготовність до діалогу. А тому під час спілкування можна коректно, але більш наполегливо відстоювати свою позицію.