Емоційна підтримка дитини в сім’ї

Одним з важливих чинників, який здатен поліпшити взаємини між дітьми і дорослими є емоційна підтримка. При відсутності адекватної підтримки в сім’ї – дитина відчуває хворобливе розчарування.

Дорослий, який хоче емоційно підтримати своє чадо, повинен зосередитися на його перевагах і позитивні сторони. Також батьку необхідно надавати увагу дитині при невдачах і труднощах. Щоб навчитися підтримувати, дорослій людині доведеться змінити звичний стиль спілкування з сином або дочкою. Наприклад, замість того, щоб нескінченно вказувати дитині на його помилки і недосконалості, батько повинен зосередитися на позитивній стороні його вчинків.

Батько та мати, які підтримують, обов’язково вірять в свого спадкоємця. Від таких дорослих часто можна почути, що їх дитина – талановита і успішна, навіть якщо на певному етапі життя у неї все складається не кращим чином. Справа в тому, що співпереживати і допомагати чаду потрібно не тільки, коли йому добре, але й коли йому погано. Крім того, існують основні принципи, які допомагають дорослим налагодити емоційний контакт з дітьми.

Програмування на успіх

Дитину потрібно налаштовувати на успішне досягнення поставлених цілей. Очікування батьків в такому разі не повинні бути завищеними. В ідеалі – для виконання завдання чаду потрібно буде докласти більше зусиль, ніж він звик, але воно обов’язково повинно бути здійсненним. Як тільки дитина досягне успіху, то повірить в свої сили і знайде самостійність. Не можна допустити, щоб провал в тому чи іншому починанні став для маленької людини причиною відмовитися від розвитку і спроб рухатися далі. Краще, по можливості, допоможіть йому зрозуміти, як виправити всі помилки.

Акцентуйте увагу не на результатах, а на зусиллях

Правильна похвала допомагає дитині засвоїти важливий урок і усвідомити, що для того, щоб чогось досягти, потрібно докласти зусиль. Промовляючи вголос похвалу, варто підкреслювати взаємозв’язок між досягненням мети і ретельністю. Не можна списувати успіх дитини на особливості характеру або, наприклад, генетичні характеристики. Головне в похвалі – це обговорення якості досягнення, а не акцент на чужих оцінках, які отримало чадо.

Ніякої нав’язливості

Щаслива, здорова і успішна дитина – це та, який відчуває свою самодостатність і бачить прогрес у розвитку. Іншими словами, їй важливо не тільки знати, що поруч є батьки, які допоможуть і підтримають в будь-який момент, але і бути впевненою у своїй самостійності.

Не варто контролювати кожну дрібницю в житті дитини і не дозволяти їй робити певні речі самостійно. В іншому випадку, у неї сформується невіра у власні здібності. Даючи дитині свободу в прийнятті рішень, батьки формують у неї навик самоконтролю.

Правильне виховання дітей – це завжди баланс між наданням їм самостійності і залученістю в їхні справи. Залежно від ситуації батькам необхідно:

  • не підкреслювати промахи дитини;
  • помічати її сильні сторони;
  • демонструвати свою повагу і любов, приймаючи при цьому її індивідуальність;
  • внести гумор у взаємостосунки;
  • уникати дисциплінарних покарань і заохочень.