Токсичний працівник: як розпізнати і знайти спільну мову

Корпоративна культура має масу, як переваг, так і недоліків. Грамотне керівництво розуміє, що організація процесу роботи співробітників не повинна зводитися до роздачі планів. Не менш важливо забезпечити психологічну безпеку і взаємоповагу між працівниками.

При цьому існують токсичні співробітники, які здатні зруйнувати навіть найкращі види кадрових програм або культурних ініціатив. Токсичне середовище обов’язково виникне, якщо дозволити окремим індивідуумам «отруювати» колег. Як їх розпізнати?

Токсичний співробітник – хто він?

Як правило, такі працівники ставлять особисту вигоду набагато вище, ніж загальний успіх справи. Вони фанатично прагнуть до влади, збагачення або набуття особливого статусу. Поважати інших або бути етичним – часто не входить в його обов’язки. Відносини з іншими людьми в колективі вони вибудовують, спираючись на власну владу, а не на формальну організаційну структуру.

Токсичний співробітник практично завжди активно порушує цілі організації або корпоративної команди. А негатив такого працівника впливає на оточуючих і в підсумку призводить до непродуктивності.

Типи токсичних співробітників

Бунтарі

Такі люди, на перший погляд, можуть здаватися неймовірно активними і цікавими. У своїх висловлюваннях вони бувають різкими, а також нехтують загальноприйнятими правилами і умовами. Однак при більш тісному спілкуванні може з’ясуватися, що це не моральні погляди, а необхідність йти проти системи. Вони мають «гостре» почуття гумору, не сприймають критики і не визнають авторитетності інших.

Гіперперфекціоністи

На оточуючих вони впливають своєю безмежною відданістю улюбленій справі. Але в боротьбі за досягнення високих стандартів такі співробітники можуть навіть зриватися на менш активних або успішних колег. Гіперперфекціоністи витрачають багато часу на роботу, намагаються контролювати все навколо, а також не вміють делегувати завдання, оскільки сумніваються в кваліфікованості колег.

Персоналізатори

Вони харизматичні і можуть здаватися уважними і вдумливими працівниками. Але найважливіше дня них – це увагу і повагу колег. В іншому випадку, вони відчувають тотальне розчарування і стають роздратованими і образливими. Також бачать ворогів у всіх, хто не згоден з їхньою думкою і сприймають будь-яку критику як особистий докір.

Базіки

Їхні ідеї і проекти – неймовірно вражають колег. Але на практиці часто виявляється, що в послужному списку базік немає нічого примітного в професійному плані. Такий співробітник – майстер гучних і пафосних висловлювань, але сам рідко закінчує задумане, а також уникають моментів і ситуацій, в яких можуть бути засуджені оточуючими.

Нарциси

Співробітники з задатками нарциса усвідомлюють цінність сильної команди, але при цьому вважають за краще працювати самостійно. Вони – відмінні виконавці, але часто недооцінюють здібностей колег і ставляться до них зі зневагою.

Пліткарі

Такі співробітники починають становити небезпеку тоді, коли більшу частину робочого дня витрачають на поширення службових пліток і створення необґрунтованих чуток. Вони люблять засуджувати і відрізняються безцеремонністю. Подібні представники колективу, безумовно, повинні спілкуватися між собою, але без шкоди корпоративної ідеї.

Агресори

Токсичні працівники з агресивним складом характеру – це далеко не ті, хто бурчать з ранку в понеділок. Вони відрізняються запальністю, постійно незадоволені і виявляють неповагу до всіх учасників трудового процесу.

Як управляти і боротися з токсичними співробітниками?

Мабуть, найголовнішим в процесі налагодження комунікації з таким працівником є ​​зворотний зв’язок. До нього важливо донести реальну оцінку його здібностей і манери поведінки. В якості профілактичного заходу можна відокремити токсичного співробітника від решти колективу, зменшивши його вплив на колег. Також необхідно показати такому індивідууму потенційні збитки від його поведінки, наприклад, можливе позбавлення матеріального заохочення або відсутність просування по кар’єрних сходах.