Чи варто розповідати про свої проблеми близьким?

Таке запитання рано чи пізно виникає в голові практично кожної людини. З одного боку, хочеться поділитися з труднощами і розповісти про те, що хвилює, з іншого – не має бажання «вантажити» і засмучувати близьких людей.

Навіщо це потрібно?

Однією з перших причин, через які людина жадає розповісти про неприємності – це пошук підтримки. Людині необхідно усвідомлювати, що вона не перебуває в ізоляції і може розраховувати на взаєморозуміння з боку оточуючих.

Друга причина – бажання розібратися в лабіринті власних емоцій і зрозуміти, як потрібно діяти в тій чи іншій ситуації. Це не означає, що як тільки суть проблеми буде озвучена, то вона відразу зникне, але погляд на ситуацію з іншого боку – не буде зайвим.

Звичайно, можливий і інший варіант розвитку подій, при якому бесіда може перетворитися в гру під назвою «Так, але ні…». В такому випадку, один зі співрозмовників всіляко відкидає можливість позитивних змін у своєму житті і піддає сумнівам все, що чує. Наприклад, якщо людина скаржиться на низький рівень заробітної плати або погані умови праці, але не готовий змінити місце роботи або поговорити з начальством, щоб на щось вплинути – то, швидше за все, він хоче отримати емоційне заохочення своєї бездіяльності.

Також існує думка, що людина шукає підтримки, коли боїться рішуче висловити свою думку і заявити, що воно правильне. У такій ситуації, він свідомо назве мудрою ту пораду, яка буде відповідати його внутрішнім потребам на даний момент. Одним із способів пережити дійсно серйозну проблему є її промовляння вголос. Наприклад, діти, щоб впоратися з чимось страшним або дивним – малюють, дорослі ж – кажуть вголос про те, що хвилює.

А якщо стане гірше?

Іноді розповівши про свої труднощі комусь близькому, замість співпереживання можна почути осуд. Чому так відбувається? В першу чергу, через знецінення проблеми, коли той, кому довірилися, зменшує значущість того, що сталося і зменшує його важливість. В такий момент, людини дуже зачіпає те, що його не сприймають всерйоз і починає шкодувати про те, що зважився відкрито заговорити про особисте.

Чи не менше ображає і обіцянку допомогти, але з певними умовами, наприклад: «Я дам тобі грошей, але …» або «Я допоможу тобі з працевлаштуванням, але…». Авторитарну поведінку порадника, особливо, якщо кінцевою метою його монологу є самоствердження – ніяк не допоможе, а лише посилить негативний настрій того, хто звернувся за підтримкою. На підсвідомому рівні це сприймається як звинувачення в безпорадності і не вмінні вирішити власні проблеми без сторонньої допомоги, а в скрутну хвилину найменше чути саме таке…

Чи варто це робити?

Коли одна людина вирішує «поділитися емоціями» з кимось з близького оточення, то це найчастіше означає комунікацію з «позитивним відтінком». За допомогою до близьких приходять тоді, коли вичерпано ресурс внутрішнього терпіння і стриманості. Безумовно, просити завжди важко і не далеко не завжди хочеться «оголювати душу» навіть перед рідними людьми, але співчуття – це база, без якої не можна побудувати міцні відносини. Довірою не можна маніпулювати, але ось дозволити близькій людині допомогти в складній життєвій ситуації – цілком правильне рішення.