Вони такі різні: основні відмінності жіночої та чоловічої психології

З давніх часів мудреці говорили про відмінності в психології і сприйнятті навколишньої дійсності чоловіків і жінок. Знайти людину з істинно жіночим або з істинно чоловічим стилем поведінки – практично неможливо. Але можна виділити певні риси характеру, властиві представникам певної статі, щоб підібрати правильну стратегію спілкування та зрозуміти поведінкові мотиви.

Мислення

Мислення жінок і чоловіків кардинально відрізняється, оскільки представники чоловічої статі мислять масштабно і добре орієнтуються в просторі. При цьому чоловічі думки підпорядковані законам логіки, жіночі – орієнтовані на емоції та інтуїцію. Але іноді жіноче мислення буває більш вигідним та корисним аніж чоловіче. Наприклад, це важливо, коли потрібно оцінювати не тільки саму ситуацію, а й те, що прямо або побічно її стосується.

Пріоритети

Найчастіше у представників чоловічої статі на першому місці стоїть кар’єра і професійна самореалізація. Жінки ж більше уваги схильні приділяти створенню сім’ї та вихованню дітей. Саме в цьому криється причина взаємних звинувачень в парах, де він називає її «квочкою», а вона – звинувачує його у черствості та приземленності.

Стиль поведінки

У спілкуванні з оточуючими людьми або, наприклад, колегами по роботі чоловіки і жінки ведуть себе по-різному і ставлять перед собою різні кінцеві цілі. Поки він буде прагнути стати лідером і домогатися кращих результатів, вона – зробить все можливе, щоб знайти друзів і налагодити контакт з тими, з ким перебуває на робочому місці.

Залежність від чужої думки

Чоловіки менше залежать від того, що говорять про них навколо, а тому і рішучі вчинки роблять частіше. Жінки багато разів програють в голові можливі сценарії та оцінюють свою поведінку у всіх варіантах розвитку подій, орієнтуючись на реакцію сторонніх або близьких людей.

Статева активність

Через гормональні процеси і соціальні ролі в суспільстві – чоловіки і жінки мають різну ступінь статевої активності. За визначенням, він – це продовжувач роду, а тому для пробудження сексуального бажання йому потрібна мінімальна кількість часу. Вона – берегиня домашнього затишку і мати, а тому перед інтимною близькістю «загоряється» повільніше.

Подолання труднощів

Чоловіки вважають за краще замикатися в собі і вирішують проблеми мовчки, а жінки люблять спілкуватися і частіше звертаються по допомогу до друзів і близьких. Ну, або як мінімум, більше потребують комунікації в непрості періоди життя.

Швидкість реакції

Як показує практика, в критичних ситуаціях жінки можуть «гальмувати» або фокусуватися на малозначних або непотрібних деталях. У той час як чоловіки в екстрені моменти мають здатність швидко реагувати і вживати рішучих дій.

Досягнення цілей

Незважаючи на імпульсивність, представниці жіночої статі, на шляху до досягнення мети вміють чекати і підлаштовуватися під обставини, якщо раптом щось відбувається не за планом. У чоловіків же справа іде інакше: навіть несуттєві збої в задуманій стратегії можуть вибити їх з робочої колії.