«Вічна дитина»: як впоратися з батьками-маніпуляторами

Ви – доросла і самодостатня людина, яка не з чуток знає, що таке батьківські маніпуляції? Дійсно, набору «виховних маніпуляцій» деяких батьків і матерів – можуть позаздрити навіть найдосвідченіші майстри НЛП. Але відносини, в яких є місце маніпуляції – нездорові і, як правило, від них страждають і жертва, і маніпулятор.

Для досягнення бажаної мети, такі батьки можуть йти на хитрощі і всілякі хитрощі. А ось визначити його буває непросто, оскільки мислити критично в пориві сильних емоцій – вміють далеко не всі. Отже, якщо в стосунках з рідними людьми є дискомфорт, то варто розібратися в причинах і спробувати його усунути.

Ознаки та найпоширеніші види батьківських маніпуляцій

Який спектр емоції переповнює вас під час контакту з матір’ю або батьком? Якщо ви регулярно страждаєте від почуття провини, сорому або впадаєте в агресію, то це може сигналізувати про те, що ви – жертва маніпуляції.

  • Почуття провини і боргу

При таких відносинах, батьки намагаються переконати сина чи дочку, що він (вона) – погана, оскільки веде себе не так, як їм хочеться. З раннього дитинства вони подають приклад своїм дітям і окреслюють межі того, що таке «добре» і «погано». У підсумку: якщо спадкоємці чинять не так, як «треба», то у них автоматично виникають відчуття провини і страх осуду з боку рідних. Дорослі діти бояться зробити батькам боляче, а тому часто роблять не найкращий для себе вибір.

  • Слабкість

Найчастіше слабкістю маніпулюють самотні мами: відбувається заміна статусу і вони приміряють на себе роль слабкої дитини. Допомога і підтримка їм потрібна абсолютно у всьому – від побутових питань до спілкування з оточуючими. Варто розрізняти реальні прохання, що вимагають стороннього втручання і нескінченні скарги-маніпуляції. Відчуваючи себе непотрібними і забутими батьки нерідко добиваються таким чином уваги і турботи.

  • Приниження

Авторитарні батьки, які звикли пригнічувати особистість дитини, а потім продовжують діяти по цій стратегії і коли вона виростає. Вони таким чином самостверджуються за рахунок чада, яке потурає їх примхам і терпить зневажливе ставлення до себе через почуття провини. Знецінення досягнень дитини в таких сім’ях – це те, що зустрічається дуже часто.

Що робити, щоб припинити маніпуляції батьків?

Важливо усвідомити, що вашими почуттями намагається маніпулювати інша людина. Встановити особисті межі в процесі спілкування з оточуючими, і в тому числі, батьками, можна спираючись на емоційний інтелект.

Визнати, що проблема існує

Як би неприємно було усвідомлювати, що ваші батьки – маніпулятори, потрібно оцінити реальний стан речей. При цьому не варто «потопати» в образах, а краще усвідомити, що ви не зобов’язані чинити так, як егоїстично вимагають мати або батько.

Зрозуміти, в чому була вигода

Якщо людина дозволяє собою маніпулювати, то не виключено, що вона відчуває певну вигоду і заради неї готова терпіти токсичні відносини. Наприклад, батьки можуть принижувати досягнення дитини, але при цьому забезпечувати її матеріально, а значить – тримати «при собі».

Не думати про чужі очікуваннях

Не намагайтеся отримувати батьківське схвалення за будь-який вчинок і дозвольте собі не виправдовувати нічиї очікування. Живіть власним життям і кожен раз при спробі батьків вами маніпулювати, подумки говоріть собі: «Це про тебе, а не про мене. Я вибираю бути собою».

Відстоювати особисті кордону

Окресліть межі в спілкуванні з маніпулятором і утримуйте їх, не зважаючи ні на що. Пам’ятайте: ви не зобов’язані відповідати батьківським очікуванням, як і вони не повинні відповідати вашим. Наприклад, ви можете виділити зручний час для спілкування з родичами і допомагати їм без шкоди особистим інтересам.