Причини конфліктів в сім’ї та способи їх вирішення

Криза в сімейних відносинах – явище досить часте. Практично в будь-яких, навіть самих міцних союзах, трапляються сварки і періоди непорозумінь. Як говориться, ламати – не будувати, тому не варто робити поспішних висновків і думати про розлучення. Відновити ідилію в сім’ї і уникнути серйозних конфліктів можна, якщо вибрати правильну комунікативну стратегію.

Важливо розуміти, що будь-яка сварка може мати як поверхневі, так і більш глибокі причини. Наприклад, чоловік не виніс сміття або дружина не встигла приготувати вечерю – розгорівся скандал, мотиви якого насправді «закопані» набагато глибше.

Брати відповідальність на себе

Стосунки, в яких партнери перекладають відповідальність один на одного – приречені на провал. Взаємні претензії і звинувачення, озвучені в емоційному запалі, так і не будуть почуті учасниками сварки, а тому досягнути консенсусу не вдасться. Дуже важливо вирішувати сімейні конфлікти так, щоб відповідальність за їх виникнення покладалася на обох членів подружжя. Визнати свою помилку або провину часом буває складно, але це свідчить про бажання вирішити існуючу проблему. Це не означає, що потрібно звалювати всі труднощі на свої плечі, але допомогти в їх усуненні – завдання цілком посильне.

Не гратися в «мовчанку»

Конфліктні ситуації в сім’ї не можна залишати без уваги. Часто заради збереження ілюзії здорових відносин, люди вважають за краще не говорити відкрито про свої образи або таїти їх, пригадуючи лише в процесі сварки. Щоб мінімізувати кількість скандалів в сім’ї потрібно позбутися причин, які їх провокують. Наприклад, якщо конфлікти виникають через шкідливі ​​звички чоловіка або дружини, то варто знайти спосіб її побороти. Дозріли конкретні претензії? Їх потрібно висловити, а не приховувати. Рано чи пізно вони будуть висловлені, але наслідки від їх озвучування можуть бути різними: від досягнення взаєморозуміння до посилення конфлікту.

Уміння визнавати провину

Одна з найпоширеніших проблем сучасних сімейних стосунків – невміння подружжя визнавати провину. Налагодити взаємозв’язок з партнером, не навчившись говорити про власну неправоту – практично неможливо. Якщо в розпалі конфлікту подружжя наговорило один одному образливих слів, то важливо, щоб після прозвучали вибачення за сказані грубощі.

Повага до інтересів партнера

Коли людина вступає в шлюб, то це не означає, що вона повинна геть забути про власні інтереси. Один з партнерів може не розділяти захоплень іншого, але і обмежувати їх теж не має права. В іншому випадку, чоловік або дружина буде асоціювати сімейне життя з необхідністю приховувати внутрішній світ і відсутністю можливості самореалізації. Зрозуміло, що мова не йде про захоплення алкоголем, наркотиками або зради.

Уміння сприймати критику

Конструктивна критика необхідна для побудови сімейних відносин. Адекватні зауваження без перебільшень – допомагають досягти взаєморозуміння і прояснити проблемні моменти. Проте партнерам необхідно не лише слухати, а й чути один одного.