Особливості пренатального стресу: шукаємо вихід!

Про те, що перенесений у пренатальному періоді стрес впливає на людину та може спричинити несприятливі наслідки на її емоційне, психічне та фізичне здоров’я, відомо з давен. Не випадково говорять в народі що „жінці при надії не можна хвилюватися, ні з ким сваритися”, що аби запобігти стресу під час вагітності, майбутній породіллі потрібні спокій, увага та дбайливе ставлення з боку її оточення.

В цій статті ми детально розповімо про негативні наслідки стресу під час вагітності, про те, що потрібно робити аби запобігти його впливу на малюка але розпочати цей допис хочеться з іншого, а саме з відповідальності.  

Чому? Тому як, головним моментом, що передує народженню дитину, є свідомий обов’язок майбутніх батьків – взяти на себе повну відповідальність за цю подію, за майбутнє ще ненародженої дитини, за її, а також за своє здоров’я.

Є тільки одна людина відповідальна за якість життя. І ця людина – ви!
Джек Кенфілд, письменник, психолог

Порада психолога 

Отже, якщо хочеш мати здорових та гарних дітей аби твоя родина була щасливою і щоб в цілому досягти успіху в житті, потрібно дотримуватися першої заповіді успіху: візьми на себе 100% відповідальність за своє життя та за своє майбутнє. (Ицхак Пинтосевич «10 заповедей успеха». Як свідчить психологічна практика, коли виникають серйозні проблеми або щось йде не так, більшість людей в своїх негараздах звинувачують інших. Поганий настрій, погане здоров’я…, то це не я винен, це винні ті, хто поруч (батьки, колеги, лікарі або самі діти). Така позиція в більшості не дає можливості нічого самому виправити, не дозволяє особисто керувати своїм життям. Замість того щоб взяти на себе всю відповідальність за своє життя, за своє майбутнє, звинувачуються оточуючі. На будь яку критику завжди  знаходяться виправдання і це відбувається майже на автоматичному рівні.

При цьому важлива повна відповідальність за все: за успіх і неуспіх, за багатство і бідність, за хвороби та здоров’я, за поганий настрій і депресію, за свій душевний стан. Тому що все, що ти маєш – це наслідки твого вибору, твоїх рішень, того, що ти сам зробив. Майбутнє це результат твого сьогоденного вибору, рішення, думок і дій. З цього витікає порада: «перед тим як дати нове життя потрібно зарядитися гарним позитивним настроєм з гаслом «все в твоїх руках». У фізіологічному плані -організм майбутніх батьків має бути максимально підготовленим для того, щоб дати життя здоровому малюку.

Довідавшись про тематику с татті, яку я зараз пишу, першим що спало на думку для підтвердження вічного зв’язку між матір’ю та майбутньою дитиною, це слова відомого українського педагога Василя Сухомлинського, який стверджував, що  фундамент особистості бере свій початок ще в материнській утробі

Варто пам’ятати істину нашого народного прислів’я: «яке дерево, такі й віти, які батьки, такі й діти», або «яка сім’я, такий і я».

Коли одна жінка, турботлива мати, запитала славетного педагога В. Сухомлинського щодо початку психолого-педагогічного виховання дитини, сказавши, що її сину виповнився рочок і вона готується до майбутнього процесу виховання. Василь Олександрович відверто зауважив, що молода мама вже запізнилася на цілий рік.


Страх і стрес
– різні поняття

 

Мудра природа, оберігає «жінок при надії» і якщо у сім’ї панують злагода та взаєморозуміння, то при несподіваних або напружених ситуаціях – ніяких проблем не виникає. Тимчасові переживання є нормальною реакцією організму вагітних жінок і при позитивному відношенні породіллі до вагітності, при її гармонійному світогляді в цілому, матері, і ще не народженому малюку – легко і добре.

Разом з тим, у випадку тривалого порушення рівноваги між організмом майбутньої матері і навколишнім середовищем, під впливом зовнішніх подразників, виникає особлива реакція організму – стрес.

З наукової точки зору, стрес – це стан психічної напруги, що з’являється в процесі діяльності в найбільш складних і важких умовах. На жаль, у сучасному суспільстві вагітність жінок перебігає на фоні загострення соціальних конфліктів, екологічних та технологічних проблем, що може призвести до хронічного стресу майбутньої породіллі. На сьогоднішній час існує широка база доказів несприятливого впливу психоемоційного стресу матері на стан здоров’я внутрішньоутробного плода і надалі новонародженої дитини. Труднощі з якими зіштовхується майбутня мами при тривалих емоційних реакціях негативного типу супроводжуються цілою гамою фізіологічних і психологічних зрушень. Які саме зрушення, спробуємо виділити найважливіші.

По-перше, це ускладнення пологів. З огляду на останні наукові дослідження впливу психоемоційного стану на перебіг вагітності доведено, що емоційний  стрес у вагітних лежить в основі появи основних варіантів клінічних ускладнень вагітності. Часті прояви яких є: збільшення частоти спонтанних абортів, загроза прееклампсії (це те, що в народі називають токсикоз вагітних, головний симптомом якого є підвищення артеріального тиску), неправильне положення плоду, обвиття пуповини, зміни в плаценті, тощо.

 

По-друге, підвищена тривожність та психічна виснаженість, разом із загрозою переривання вагітності, можуть сприяти негативним змінам вегетативного статусу майбутньої дитини.

Як стверджують фахівці в царині досліджень пренатального розвитку людини при перебуванні вагітних в стресовому стані, внаслідок вегетативної дисфункції, відбуваються зміни, що формують на сам перед ендокринну,  поведінкову та вегетативну складові організму дитини.

Доведено, що гормони (адреналін і кортизол), які виробляються у відповідь на стрес майбутньої матері, впливають на розвиток нервової системи та головного мозку плода. Як наслідок їх згубного впливу – збільшується ризик несприятливих змін в організмі ще ненародженої дитини, а саме розвивається схильність  до метаболічних, серцево-судинних  захворювань, таких як: астма, алергічні розлади, серцева недостатність, гіпертонія, цукровий діабет тощо. До можливих загроз, спричинених пренатальним стресом, також відносять вірогідність розвитку психічних розладів у дитини, серед яких: поведінкові розлади, розлади адаптації, що виявляється в гіперактивності дітей, проблеми з пам’яттю та навчанням, високий рівень тривоги, аутизм та шизофренія.

 

Особливо психоемоційне навантаження небажане на ранній стадії вагітності у I-му триместрі, коли захисний бар’єр між матір’ю і плодом ще неостаточне сформований. Відомо, що на перших порах, коли вагітна жінка перебуває в стресі, в неї починаються проблеми зі сном, головні болі, втрата апетиту тощо і якщо не вжити відповідних заходів, то це може серйозно позначитися на її здоров’ї і  на здоров’ї дитини. Отже цей стан треба контролювати та відповідно реагувати.

 

Що робити аби уберегти дитину від негативних наслідків стресу

У випадках критичного нервового напруження, ураховуючи особливий психо-емоційний стан майбутньої матері – допомогти їй перш за все має лікар, який її спостерігає. Рідні і близькі породіллі мають діяти за його вказівками. Разом з тим, щоб мати змогу максимально швидко і ефективно відновити душевну рівновагу вагітної жінки і уникнути негативних наслідків стресового стану для дитини, важливо знати дієві методи зняття нервового напруження та скористатися наступними порадами психолога.

 

Поради психолога:

Порада 1

Дотримуйтесь правильного режиму дня.

Майбутній породіллі потрібно більше відпочивати. Займайтеся улюбленими справами, які приносить вам задоволення. Більше гуляйте на свіжому повітрі, особливо в перші місяці вагітності. Перед сном потрібно навчитися правильно розслаблятися без різних гаджетів, краще більше читати і не забувайте частіше провітрювати свою кімнату.

Порада 2

Слід дотримуватися збалансованого та повноцінного харчування.

Важливо включити у свій режим часте харчування, приблизно їсти по 5-6 разів на добу – невеликими порціями, виключивши смажені, консервовані та копчені продукти. Більше вживати свіжих сезонних овочів та фруктів. Важливо звернути увагу на те, щоб харчування було різноманітним, до того ж потрібно споживати їжу не поспішаючи, ретельно пережовуючи.

Порада 3

Якщо не має протипоказань – займайтеся фізкультурою для вагітних.

Зараз існує чимало спеціальних гімнастичних вправ і занять для вагітних жінок. Дуже корисним для майбутніх мам і ще ненароджених діток є заняття з плавання.

Порада 4

Нормалізація сну

Задля профілактики стресових впливів,  як на дитину так і на породіллю, важлива  нормалізація сну. У період вагітності висока ймовірність короткочасного сну і як наслідок підвищеної стомлюваності і схильності до стресу серед вагітних жінок, тому важливо за будь якої нагоди – висипатися, намагатися трохи поспати вдень. Іноді прояви печії не дають гарно виспатись, щоб зменшити її вплив  бажано відмовитись від їжі за дві години до сну, не вживати гострі, жирні страви та цитрусові. Також можна використовувати додаткову подушку під голову, щоб запобігти появі печії вночі.

Порада 5

Налаштуйте себе на позитив

Думайте про свій стан лише позитивно. Запишіться на спеціальні психологічні та навчальні тренінги. За можливості  відкрийте для себе світ арт-терапія або арома-терапії.  Намагайтеся більше спілкуватися з тими людьми, які вам приємні, за бажанням можна займатися йогою та медитацією.

Аби полегшити виконання щоденних домашніх побутових обов’язків майбутньої матері, дуже важлива підтримка та допомога рідних та близьких, жінкам, що при надії, не варто від неї відмовлятися.

Порада 6

Скористайтеся послугами психолога.

Якщо вам важко самим позбутися негативних думок, чи то страху або ви не можете самостійно впоратися зі стресом, скористайтеся послугами психолога. Фахівець допоможе вам подолати будь які навіювання і побоювання, разом з ним ви розберете причини травмуючих ситуацій та складете послідовні дії боротьби .і стресом. За допомогою спеціальних психологічних практик та технік, психолог навчить вас правильно реагувати на будь яку стресову ситуацію. Насправді існує чимала кількість дихальних вправ для боротьби зі стресом, які стануть вам  в нагоді не тільки під час вагітності, а й допоможуть при родах та в подальшому вихованні діток.