КРИЗА СЕРЕДНЬОГО ВІКУ

Усі ми в житті у різні часи та різний вік зустрічаємося з дуже цікавими проявами нашого з вами, на жаль, недосконалого організму. Сьогодні ми поговоримо про один такий психологічний прояв. Та чи усе вже так марно?

Це ж що, криза середнього віку насправді існує?

Уявіть собі: яскраво сяє сонце, блискучий пляж, кохана на плечі й начебто якісь обриси майбутнього, нібито усе маєш, але щось не так. Нібито кольори усього навколишнього світу були затьмарені якоюсь невідомою силою. В голові наполегливо виникають думки: ти вже немолодий, життя — зовсім не те, плани – зовсім не ті плани, а дзеркало — щодня бреше та показує якусь чужу людину. Щось стрекоче в душі, мабуть, навіть потребує віршів, щось рветься назовні та хоче бути обізнаним боляче кидаючись мріями дитинства всередині… Вітаю, у вас криза середнього віку!

     Напевно ви часто чули цю загадкову фразу, а ось тепер вона йде з вами поруч. Що ж це таке? «Криза середнього віку» – це перехідний період віку, який може проявлятися гострою жагою до змін та дуже сентиментальним настроєм у період середнього віку (40-60 років). Забарвлення стану може бути дуже різноманітним, але лякатися не варто – це така реакція на те, що ви стали трішки дорослішими, а значить і мудрішими.

     Ця недуга виникає не в усіх, а тільки у декількох процентів людей, тобто ви й ще особливий. Тут ще річ у тому, що до цього цей стан вважали властивим виключно чоловікам та це було пов’язано зі страхом смерті у цьому віці, фраза«криза середнього віку чоловіків» була досить розповсюдженою не викликаючи аніяких сумнівів. Але зараз виявилося, що «криза середнього віку» у жінок існує теж, та вони також не позбавлені цієї особливості психіки. Тому розберемося з причинами виникнення та ознаками цього «звіра».

     Ще треба зазначити, що «криза середнього віку» не є офіційним діагнозом, тому дослідникам досить важко вивчати цей емоційний стан, як і через не досить велику роповсюдженість, так і досить туманну вікову психологію кризи середнього віку.

Ознаки та причини за яких завітав нежданий гість.

     Усі ми дуже міцно зв’язані з нашим дитинством. Більшість наших поглядів, ілюзій і цінностей мають під собою фундамент з дитячих вражень та, на жаль, травм. Але завжди прийде момент, коли усе це розіб’ється о несподівано гострі скелі дорослого життя. І ось далі ми зосередимося причинах та наслідках кризи середнього віку. Як же розпізнати цього мисливця за нашим спокоєм у себе та близьких?

     

     Ви нехтуєте особливою гігієною, у вас погіршився сон, ви стали більш тривожними та дратівливими, вийшли зі звичної рутини та відношень – якщо це усе про вас, то подивимося, що про це кажуть. Як стверджує Американська психологічна асоціація емоційну кризу видно з «явної та різкої зміни поведінки» приклади чого наведені вище. Також характерною ознакою може бути те, що ви жалієте про свій вибір та свої вчинки. Наприклад, що не обрали інший кар’єрний шлях, чи про те, що втратили святу мрію вашого дитинства, те життя, яким мріяли жити. Ви можете бути невдоволеним своїми фізичними можливостями, різко усвідомити те, що ми усе ж таки старіємо, або впасти у глибокі роздуми про прожиті роки. Так, на перший погляд ця недуга не дуже приємна для проведення з нею свого вільного часу, але не треба відчаю – все у ваших руках!

     Багато досліджень красномовно свідчать про те, що щастя має форму англійської літери «U». Щастя знижається у кінці підліткового віку та знов іде вгору після 40 років. Хоча ця позиція не зовсім універсальна, і більш застосовна до країн з високим рівнем життя, але не треба забувати про щастя, та по справжньому вірити в те, що ви почали свій схід на ще одну вершину літери «U».

     Дуже гарним буде новина про те, що цей стан досить недовговічний, принаймні не на все життя та в ваших силах зробити цю болячку вашою перевагою перед лицем життя.

Так і скільки триває криза середнього віку у чоловіків та жінок?

     Як тривалість, так і початок кризи може сильно варіюватися у різних людей і протікати в різних ступенях складності. Не існує якихось розділень між жінкою та чоловіком у цьому питанні. Спробуємо знайти у цьому користь, щоб у наслідок все це перетворилося на привілею в порівнянні з іншими людьми, треба вижати усе з невідомого часу, який ви будете поруч з кризою.

Наслідки та позитивні аспекти емоційного стану

     Як виявило дослідження 2016 року, опубліковане в Міжнародному журналі поведінкового розвитку, цей період стимулює підвищену цікавість до себе та навколишнього світу, що є одною з важливіших речей у нашому житті. Цікавість може призвести до нових проривів та перемог, що у свою чергу надасть фатальний розгром кризі. Треба завжди пам’ятати, що цей період – це перезавантаження вашого життя, спроба вашої свідомості осмислити нові, більш наближені до реальності умови існування. Спроба наповнити життя новим сенсом, стати більш духовним, більш чутливим до близьких, та взагалі оточуючих вас людей – це все позитивні наслідки цього не дуже приємного стану. Все це може самим прямим чином вплинути на ваш добробут зараз і в майбутньому житті. Головне завжди пам’ятати й усвідомлювати, що тільки ви будівник свого життя та долі, варто ставитися до цієї емоційної кризи, як до будь-якої іншої, не давати собі приводів для тривоги, а бачити в усьому шанс, який випадає на долю не кожної людини й завдяки якому ви можете стати ще краще і ще досконаліше.

 

     Так, і ще. Дзеркало не бреше – це саме ви, тільки-тільки пізнавши мудрість, чи ще пізнаючи її, риючись у купі життєвого досвіду. Бо, як ви пам’ятаєте — щасливе життя та ставлення до цього завжди тільки у ваших руках.