Емоційний шантаж та 4 типи емоційних шантажистів

Емоційний шантаж — це така форма маніпуляцій, яку люди використовують, щоб ставити вимоги та шантажувати інших і таким чином отримувати те, що вони хочуть. Підтекст емоційного шантажу — якщо ви не зробите те, що я хочу, коли я цього хочу, ви будете страждати.

Термін був введений доктором наук Сьюзен Форвард у книзі «Емоційний шантаж: Коли люди з вашого життя використовують залякування, обов’язки та провину, щоб маніпулювати вами».

Вона описує, як емоційні тактики шантажу використовуються “зловмисниками”. Ці люди не гребують ніякими засобами, щоб отримати те, що вони хочуть. Висуваючи вимоги та погрози, вони створюють почуття страху, провини та гніву, щоб вимагати від своїх жертв відповідності. Таким чином, вони перекладають звинувачення та відповідальність на жертву за власні негативні дії. Зазвичай цей жорсткий тип маніпуляцій відбувається в стосунках близьких людей.

Емоційний шантаж — це сучасний термін, якій досить широко використовується останнім часом. Все частіше з’являється інформація про динаміку емоційного насильства та його потужний негативний вплив.
У цій статті ми досліджуємо значення емоційного шантажу та психологічні типи шантажистів.

Значення емоційного шантажу

Емоційний шантаж — це форма психологічного насильства, заподіяння шкоди іншим. Вимоги “шантажистів” здебільшого призначені для контролю поведінки жертви нездоровими способами.

Емоційний шантаж — це спосіб маніпулювати вашим партнером. Однак у цих ситуаціях може бути важко оцінити та чітко вказати на те, чи дійсно є маніпуляція.

Сьюзен Форвард та Донна Фрейзер визначають динаміку потужності, яка виникає при таких маніпуляціях. Вони припускають, що емоційні шантажисти застосовують тактику страху — емоції — провини, щоб отримати те, що хочуть.

Такий вид нездорових стосунків виникає внаслідок порушення особистісних меж, недостатньої чіткості в розумінні та мисленні. Один з партнерів використовує підміну понять і тим самим сприяє виникненню почуттю страху, обов’язку, провини та тривоги.

Емоційний шантаж найбільш поширений і болючий саме у близьких стосунках. Маніпулятор використовує знання, отримані про страхи жертви. Саме страхи, реальні чи нереальні, усвідомлювані чи підсвідомі, є тими гачками, якими чіпляють жертву.
І найбільш болючим елементом емоційного шантажу є використання особистої інформації про вразливості жертви. Це та інформація, яку ми зазвичай не довіряємо стороннім людям. Лише близьким, в моменти душевної близькості.

Ще один важіль впливу, який використовує шахрай, — це почуття обов’язку жертви. Вони зазвичай приписують свої проблеми жертві, звинувачують і тим самим створюють незаслужену провину.

Маніпулятори створюють погрози. Вони точно знають, що сказати аби примусити жертву зробити те, що їм потрібно. Наприклад, “Якщо ти не зробиш того, що я хочу, я… залишу тебе, не люблю тебе …” Вони також можуть скористатися почуттям відповідальності та обов’язку жертви. «Все, що я роблю, — це робота для нашої сім’ї, найменше, що ти можеш зробити, це…» Шантажисти використовують почуття провини жертви, щоб створити розгубленість і змусити жертву поступитися їх вимогам.

Оскільки тактика може бути прихованою, емоційний шантаж важко помітити, особливо для тих, хто зазнає більшої уразливості. За словами С. Форвард: майже неможливо побачити, як шантажисти маніпулюють нами, тому що вони прокладають густий туман, який затьмарює їхні дії. Поки ми намагаємось дати відсіч, вони забезпечують умови, при яких ми буквально не можемо побачити, що з нами відбувається.

Шантажисти можуть використовувати приховані методи, що створюють плутанину, такі як:
– Висунення їх вимог здається розумним
– Змушують жертву почувати себе егоїстично
– Змушують жертву відчувати себе неначе божевільною
– Об’єднуються з кимось впливовим, щоб залякати жертву

У стосунках є попереджувальні ознаки емоційного шантажу:
– Якщо одна людина часто вибачається за те, що не робить, наприклад, емоційний спалах маніпулятора, поганий день чи негативна поведінка іншого.
– Якщо одна людина наполягає лише на своєму шляху або нічого, навіть якщо це використання партнера та ігнорування його інтересів та потреб.
– Здається, це одностороння вулиця жертвоприношення і покори.
– Одна людина відчуває себе заляканою.

В дисфункціональному циклі емоційного шантажу жертва може бути схильною: вибачитися, благати, змінити плани для задоволення потреб інших, плакати, використовувати логіку, поступатися чи кидати виклик. Зазвичай їм буде складно постояти за себе, безпосередньо розв’язувати проблему, встановити межі та заявити шантажисту, що його поведінка невідповідна. Вони послідовно не встановлюють чітких меж із зазначенням того, що для них прийнятно.

Форвард та Фрейзер визнають чотири типи шантажу, кожен із яких відрізняється тактикою маніпулювання.
Карателі — карателі діють із необхідністю пройти шлях, незалежно від почуттів чи потреб іншої людини. Їх девіз – “мій шлях — найголовніший шлях”. Карателі наполягають на тому, щоб контролювати та отримувати те, що хочуть, загрожуючи заподіяти будь-яку шкоду.
Самопокарання — маніпулятори можуть загрожувати самопошкодженням, якщо партнер не дотримується того, чого вони хочуть. Зазвичай це фрази на кшталт “Я виплигну з вікна, якщо ти..”
Страждальці — це голос жертви, що передає провину партнеру, якщо той не робить, чого вимагають. Є припущення, що в їхніх стражданнях будуть винні інші. “Зрештою, це я зробив для тебе, і буду зараз страждати …”
Краща версія (Танталізатори) — це може бути сама витончена і заплутана форма маніпуляцій. Для всіх буде краще, якщо ви будете виконувати, те що треба.

Важливо зрозуміти прогрес емоційного шантажу. Зазвичай він починається як тонкий або неявний коментар та поведінка. Прогресія може бути підступною, тому людина не усвідомлює її впливу.

Метафора була б про жабу в окропі. Якщо ви відразу кинете жабу в киплячу воду, її інстинкти змусять її вискочити через миттєвий біль. Однак якщо помістити жабу в теплу воду і повільно збільшувати тепло, вона не визнає біль як сигнал небезпеки на тому ж рівні тепла. Жаба не відчуває, коли вода повільно нагрівається. Поведінка та вплив емоційного шантажу можуть бути схожими.
Бережіть себе! Будьте уважними до себе і свого оточення, щоб не перетворитися, а ні на жертву, а ні на маніпулятора.