Фобії: причини та методи боротьби з ними

Страхи можуть бути різними. Одні люди бояться замкнутого простору, інші комах або темноти. Достатньо часто зустрічається боязнь виступів на публіці. В сучасному світі це називають фобіями. Іноді така ситуація спровокована переляком, неприємними ситуаціями в дитинстві або закладеною на генетичному рівні. Але є й приємна новина ˗  з ними можна і треба боротися.

Як розпізнати фобію

Якщо, наприклад, ви боїтеся великого пса, який підходить вас обнюхати ˗ це звичайний страх, боязнь за своє здоров’я. Якщо лякає певна подія або тварина так, що неможливо контролювати емоції і дуже важко заспокоїтись, починається паніка, це вірний знак присутності фобії.

Частіше за все людина може відчувати:

  • підвищення артеріального тиску;
  • неможливість говорити;
  • запаморочення;
  • підвищення потовиділення та відчуття безнадії.

Наявність фобії змушує уникати певної події, чи зіткнення з предметом страху. Якщо така ситуація спостерігається тривалий час, варто звернутися до спеціаліста. На нашому сайті зручно підібрати фахівця, який надасть кваліфіковану допомогу.

Причини фобій

Якщо говорити про причини появи фобій, варто зупинитись на декількох, найбільш популярних.

Генетична

Люди, схильні до страху та тривожності мають брак гамма-аміномасляної кислоти в організмі, яка виконує роль заспокійливого. Тому, якщо у одного з батьків спостерігається така картина, дитина також може бути сильно до недостатньої кількості цього компоненту в організмі. Крім цього, на зниження біологічного заспокійливого впливає пошкодження головного мозку внаслідок травм, прийом медикаментів, перебування у постійному стресі.

Психологічна

Іноді причиною появи страху може бути неправильне трактування події в дитинстві, нав’язування батьками певної думки, щодо ситуацій та придушення особистості ж ними. У майбутньому така дитина виростає замкнутою, не впевненою у собі.

Соціальна

Виникає внаслідок впливу оточуючого середовища. Це може бути напад бездомного пса, гучні сварки з неврівноваженим чоловіком або сусідом, сексуальне насилля. Перебування в пошкодженому ліфту або замкненій кімнаті викликають клаустрофобію.

Види фобій

Згідно з Американської асоціації психіатрів, які протягом тривалого часу вивчали цю тему, були виділені найбільш поширені страхи.

Прості

Включають в себе фобії щодо конкретного об’єкту. До цієї категорії можна віднести зоофобію або страх перед тваринами. Саме вона є найпопулярнішою на планеті. Сюди включають арахнофобію (боязнь павуків), офідіофобію (боязнь змій).

Достатню поширеною фобією є ахлуофобія, коли людина боїться темряви, спить із включеним світлом, не любить ходити по неосвітленим вулицям.

Соціальні

Нав’язливий страх перед виступами на публіці або перебуванні на масових мироприємствах. Часто вона проявляється у творчих людей та ігроманів. Таким людям важко спілкуватися з новими людьми чи влаштовувати особисте життя. Похід до клубу або ресторану їм не під силу. Вимушене спілкування з людьми в них викликає дискомфорт і бажання швидше піти. Агорафобія виникає в людей, які уникають відкритого простору. Опинившись в натовпі на відкритій території, відчувається запаморочення, задуха та дискомфорт. Тому їм простішене наражатися на небезпеку. Деяким страшно залишати домівку через страх за своє здоров’я, адже далеко від неї нема на кого надіятися. Гаптофобією страждає велика кількість населення планети. Страх перед дотиком до інших людей та оточуючих предметів змушує людину захищати свій власний простір.

Ситуативні

Людині важко повертатися до думок про певну ситуацію, яка її налякала.

  • До цієї категорії можна віднести канцерофобію ˗  страх перед появою злоякісних пухлин. При цьому, самотужки людині впоратися з ситуацією практично неможливо.
  • Страх перед травмами називають гемофобією. При відвідування лікарні, людина може втратити свідомість, переймаючись через ін’єкції чи процедури.
  • Особа, яка потерпіла хоча б раз в житті фіаско, страждає на атихифобію. Вона постійно уникає нових справ, щоб більше не переживати негативні події.

Як боротися з фобіями

Страх заважає жити так, як хочеться. Він просочується в найменші щілини підсвідомості і там починає рости. Якщо вчасно не почати боротися з ним, багато років поспіль він буде заважати розвитку особистості. Можна звернутися за допомогою до психологів або подолати проблему самотужки.

Свідомість

Робота зі свідомістю є однією із найефективніших методів. Треба регулярно займатися собою, шукаючи залізні аргументи, які б переконали в протилежному. Якщо присутній страх перед павуками чи птахами, важливо вивчити їх специфічні особливості поведінки.

Певну ситуацію треба розібрати до дрібниць. Можливо вона була така одна у житті і повторюватись не буде. Існують багато прийомів, які допомагають перепрограмувати певну подію. При бажанні та стараннях цього можна досягнути за короткий час. Наприклад, при наявності страху перед автомобілем, що проїжджає по мосту через море та тоне внаслідок аварії, треба уявити, що автомобіль рухається по ньому без перешкод і долає потрібну відстань.

При найменших нападах тривожності під час зіткнення зі своїм страхом, важливо взяти себе в руки, відволіктися, не втягувати себе в паніку. Можна на хвилинку зупинитися і згадати приємні моменти свого життя.

Практика

На слідуючому етапі можна переходити з візуалізації до певних дій. Прокручуючи певну ситуацію або зустріч з твариною, уявляти позитивний результати. Важливо переконати свою підсвідомість в тому, що ви в повній безпеці. Опанувавши цей метод, можна переходити до практики.

Цікаві методи боротьби з фобією

Таблиця страху

На чистому аркуші паперу в першому стовпчику написати свої страхи. Напроти кожного пункту вказати для чого потрібно подолати певний страх і який результат очікується. Наприклад, якщо є страх перед польотами на літакові, в графі напроти треба написати, що переліт принесе багато позитивних емоцій і вражень, спостерігаючи за прекрасними пейзажами в ілюмінаторі. Чим більше пунктів буде вказано напроти страху, тим простіше буде впоратися із проблемою. Це і є залізні аргументи, які важливо знайти в кожній ситуації або події. Вони стануть ключовими при роботі з підсвідомістю.

Намалюй страх

Багато спеціалістів використовують цей метод, як для дорослих, так і дітей. Важливо максимально сконцентруватися на процесі. На великому ватмані за допомогою олівців або фарбою намалювати певні асоціації, дії пов’язані з подією. Це можуть бути плями, силуети, нагромадження кольорових шарів. Не треба думати про естетичність. Закінчивши малюнок, його можна спалити, розірвати на дрібні клапті, чи зарити в землю. Після такої нескладної процедури наступає полегшення. Арт-терапія часто застосовується в різних практиках лікарями усього світу. Страх, закутий в малюнкові буде знищений психологічно і боротися діла з ним буде набагато простіше.

В особливих випадках спеціаліст застосовує лікарські препарати, які є допоміжним засобом певної терапії.

І можливо, все вийде не з першого разу, головне ˗ не здаватися і працювати над собою до досягнення потрібного стану.

Звернутися до одного зі спеціалістів Бази Психологів України.