Допомога дітям – переселенцям в адаптації до нового середовища

Події на Сході України не залишають байдужим нікого, і це питання сьогодні актуальне, як ніколи. Неоголошена війна, про яку зараз не прийнято говорити, увірвалась до чужих осель, скалічила не тільки фізично, а й морально. Особливо вразливою категорією серед населення є діти. Поряд з побутовими проблемами, переїздом на інше місце проживання постають проблеми психологічного характеру. Період адаптації дитини в новому середовищі може бути різним, тому їм так важлива підтримка оточуючих. Чималий вплив на сприйняття дитиною нового місця проживання є школа.

Батьки можуть допомогти дітям з окупованих територій

Спілкуючись кожного дня з однолітками, діти-переселенці намагаються пристосуватись до нової тимчасової домівки і від того, як їх сприймуть в новому колективі залежить їх внутрішній стан, психологічне та фізичне здоров’я. Батьки в цьому відіграють першорядну роль, цікавлячись у своїх дітей, як справи у нового учня. І треба бити тривогу, якщо його поведінка викликає в оточуючих роздратування або інші негативні емоції. Дитина може голосно критикувати інших однолітків, намагаючись привернути до себе увагу, чи наражатись на сварки, виплескуючи на нових товаришів свої емоції. Тим самим ще більше викликаючи негатив до своєї персони. Частіше так стається в підлітковому віці. Звичайно, з такими дітьми мають працювати психологи, але й однокласники не повинні стояти осторонь. Якщо в класі є дитина зі Сходу, батькам важливо звергнути увагу на поведінку своєї дитини, як вона поводиться з нею, про що спілкується. Слід час від часу говорити на цю тему, допомагаючи порадами.

  • Намагання потоваришувати з новачком гарна ідея, яка допоможе йому відчути себе рівним в класі;
  • Можна запропонувати йому гру в футбол після школи, чи просто прогулятись і познайомити з містом;
  • Слід бути трохи уважнішим до нового товариша, адже він бачив те, про що мирні діти читають з книжок. Під час перерви доречно запропонувати йому легкий перекус або поцікавитись його уподобаннями, адже це так просто;
  • Турботою і увагою можна розташувати до себе навіть закриту сором’язливу дитину;
  • Знущання і психологічні атаки однолітків з новачків не новина, але потрібно навчити свою дитину займати позицію захисника, який буде намагатися нівелювати конфлікт. Це може бути не просто, але займати нейтральну позицію теж не вихід.

Бажано поцікавитись у вчителя, що це за сім’я, можливо, їм потрібна допомога і нехай це буде фінансовий внесок, чи домашня праця. Людська небайдужість надихне їх встояти перед проблемами. Адже всі ми знаходимось у групі ризику і раптова неприємна ситуація виб’є нас із звичного ритму життя.

Постійні наставляння дитини і роз’яснення, як потрібно себе поводитися з тимчасовими переселенцями, допоможе виховати її чуйною до чужого горя людиною, на яку можна покластися. А ці якості залишаються завжди актуальними.

Допомога оточуючих

Діти, які бачили страшні події, мають психологічні травми. Вони по-іншому сприймають переїзд на нове місце, їм важче адаптуватися серед однолітків. Але адекватна оцінка ситуації та відверте бажання допомогти повинні стати ключовими для кожної людини, в оточенні якої є люди з Донбасу та Луганська.

Потрібно жити тут і зараз

Звичайно, опинившись в новому місті, дитина отримує стрес в будь-якому випадку, і приливи смутку для неї очевидні. Дивлячись на нові магазини, людей, дитячі майданчики, спогади про рідну вулицю будуть переслідувати постійно. Це психологічна залежність. Підлітки можуть частіше проявляти агресію до оточуючих, не знаходячи цьому виправдання. Будь-які намагання допомогти натикаються на злість і роздратування. В них виникає відчуття самотності.

В таких ситуаціях бажано набратись терпіння, адже найстрашніша байдужість по відношенню до товаришів. Не треба приймати це на свій рахунок. Можна застосувати такі фрази: «Я розумію, щ ти засмучений, але невже ти думаєш, що це допоможе тобі адаптуватися до нових умов?» або «Ти справді вважаєш, що скандальна поведінка зараз доречна?».

Важливо викликати дитину на розмову. Це може зробити його товариш або батьки товариша, небайдужі до проблем суспільства. Треба набратись терпіння і вислухати людину. Під час розмови нормальним явищем є сльози, засмученість і навість істерія. Після відвертого спілкування психологічний стан поліпшиться.

Якщо дитина тривалий час не йде на контакт із товаришами, замкнулась в собі, важливо запропонувати їй кваліфіковану допомогу. Шкільний психолог, або допомога онлайн найкращий вихід із даної ситуації. На сайті можна вибрати будь-якого спеціаліста.

Творча терапія, як засіб відновлення психологічного балансу

Дітям, які втратили власну домівку сняться нічні жахіття, їх постійно переслідує страх, тривога, хворобливі спогади. Після пережитого дитина може заїкатися, стати агресивною, або перестати спілкуватися зовсім. Щоб стабілізувати стан, є перевірені часом методи, які поліпшують стан, допомагають відновити віру до оточуючих:

Розмальовки, створення групового малюнку

Під час занять дитина невимушено спілкується з оточуючими та намагається через малюнок висловити свій внутрішній стан, звільнюється від страхів. За кольором просто дізнатися глибину проблеми. Переважаючі темні кольори говорять про великий смуток та дисбаланс в душі дитини. Але через деякий час, завдяки регулярним заняттям, її стан поліпшується.

Казкотерапія для найменших і не тільки

Найкраще цією методою володіє кваліфікований спеціаліст. Він просить розповісти казку про його життя. Це захоплююче заняття допоможе проаналізувати дитині ситуацію, в якій вона опинилась. Таким чином, протягом бесіди, створюється правильне бачення проблеми, емоційна підтримка, даються відповіді на складні запитання. Гарна робота в тандемі полегшить стан підлітка, якому ще складніше реагувати на несправедливість. Казкотерапія розслабить, занурить в фантастичний світ. При цьому не треба буде називати імена людей, що може бути некомфортним.

Поради батькам

Щоб допомогти адаптуватися до нового середовища, так важливо бути уважним до людини, яка вимушено переїхала з рідного міста.

  1. Потрібно допомогти дитині знайти нових друзів. Батькам можна запросити їх на чай з печивом, поспілкуватись з ними в невимушеній обстановці;
  2. На підкріплення першого пункту, по можливості записати дитину на секцію або кружок, де вона зможе відволіктися;
  3. Важливо перенести традиції та звички на нове місце проживання. Так їй буде простіше адаптуватися;
  4. Не можна вимагати високих результатів у навчанні, адже після переїзду успішність може знизитися. Якщо так триває не один місяць, варто звернутись до психолога, який допоможе зрозуміти проблему й вирішити її;
  5. Проводити з дітьми більше часу. Це дарує відчуття захищеності.

На сайті зареєстровані кваліфіковані психологи, які в змозі надати психологічну допомогу як дітям, так і дорослим. Не треба зволікати та соромитись свого стану, адже психологічне здоров’я невід’ємна частина фізичного стану. Бережіть себе й рідних людей!

 

Звернутися до одного зі спеціалістів Бази Психологів України.