4 СФЕРИ ЖИТТЯ, ДЕ ПРОТИЛЕЖНОСТІ НЕ СХОДЯТЬСЯ

У стосунках подібність дає більше шансів бути щасливим, ніж відмінності.

Це досить суперечливий факт, що протилежності приваблюють. Якщо ми говоримо про електромагнітну валентність і заряди, що знаходяться в атомах і магнітах — так, вони притягуються. Але в макроскопічному, оживленому світі інтимних стосунків нічого не може бути далі від істини. Або, якщо між двома дуже різними людьми є симпатія, вона навряд чи витримає випробування часом. Сумісність та справжня довга близькість зазвичай базуються на подібності, а не на відмінностях.

Розглянемо, як приклад дружбу. Хто твої друзі й наскільки вони принципово схожі на відміну від тебе? Навряд чи супер прогресивний, ліберальний вегетаріанець, що любить природу, буде ліпшим другом непохитному консерватору, що заперечує зміни клімату, та є мисливцем або рибалкою. Ще більш поверхневі відмінності, такі як віддавати перевагу походам та тенісу, гольфу та риболовлі, можуть бути соціальною прірвою, яку важко подолати.

Спираючись на десятиліття досвіду допомоги парам, що мають проблеми в стосунках, можна виділити основні зони сумісності, які можуть допомогти передбачити, чи буде шлюб чи любовні стосунки тривалими:

1. Світогляд. Як було запропоновано вище, якщо пара має діаметрально протилежні погляди на життя, важко уявити, як вони можуть побудувати гармонійні та мінімально суперечливі стосунки. Це не означає, що обидва повинні погодитись у всьому. Дійсно, деякі незалежні та різні ідеї можуть бути такими, що стимулюють та збагачують. Але коли мова йде про основні питання, такі як, наприклад, управління та витрачання грошей, виховання дітей, а також категоричні політичні погляди, то однодумцям буде краще, ніж парі з діаметральними переконаннями та цінностями.

2. Основні види діяльності. Більшість щасливих шлюбів закріплена на міцному фундаменті дружби. Коли пари мають спільне захоплення, чи насолоджуються одними й тими ж видами діяльності та займаються ними разом, то вони мають досить високий рівень задоволеності своїм шлюбом. Однак, це не означає, що пара повинна бути об’єднана біля стегна! Насправді, коли чоловік та жінка мають деякі зовнішні інтереси, це стимулює і зміцнює відносини. Це тому, що проводити занадто багато часу разом, може бути задушним, а деякі самостійні заняття забезпечують додаткову розвагу для людей, що, у свою чергу, зміцнює шлюб.

3. Секс. Не дивно, що сексуальне невдоволення у шлюбі є як поширеним, так і пов’язаним з потенційно серйозними проблемами. Хоча це складне питання з багатьма компонентами, обмежимося менш запальною, але більш типовою проблемою розбіжностей бажань. Значно розрізнені сексуальні апетити.

Очевидно, якщо один з пари бажає творчого сексу кілька разів на тиждень, а інший віддає перевагу “місіонерським позам” лише один чи два рази на місяць … ну, шлюбне блаженство не буде ймовірним. Спосіб оцінки та управління цією важливою зоною сумісності — це відкрите та чесне обговорення. Дійсно, язик є його найважливішим статевим органом (не через його універсальність для сексуального задоволення, а переважно як інструмент спілкування!). Таким чином, чим більше пара конструктивно розмовляє про свої сексуальні стосунки, тим більше вони задоволені цим.

4. Основний темперамент. Темперамент — ще одна зона сумісності, де бажано бути більш схожими, ніж різними. Наприклад, екстраверт не розуміє інтровертів, ці люди втомлюються від занадто довгого перебування разом. Що не можна сказати про тих, хто має подібний соціальний апетит. Так само дуже пасивна людина, швидше за все, зіткнеться з конфліктом і обуренням, якщо вони будуть поєднані з дуже напористим партнером. І високочутлива людина часто буде відчувати себе ображеною партнером, у якого шкіра товста, як у носорога!

Знову ж таки, я не припускаю, що люди повинні шукати лише віртуальних клонів самих себе, а скоріше, що чим більше їх спільного, особливо з питань світогляду, основних видів діяльності, сексуальних бажань і загального темпераменту, тим менше конфліктів у них буде, і більше їх відносини будуть комфортними.

Але водночас спілкування з людьми, які є вашою протилежністю дуже корисне — ваш світогляд розширюється, на вас чекає маса сюрпризів, ви мажете черпати натхнення.

Кожен вибирає той тип стосунків, який його більш приваблює. Ми бажаємо вам щастя!

Звернутися до одного зі спеціалістів Бази Психологів України.