ЯК ПОЗИТИВНА ПСИХОЛОГІЯ МОЖЕ ПОКРАЩИТИ УСПІШНІСТЬ СТУДЕНТІВ

Шаун Ахора Перхапса називають гуру щастя. Він опублікував дві популярні книги на цю тему: “Перевага щастя” і “Великий потенціал”.

Загальний погляд Ахора полягає в тому, що щастя і психічне благополуччя – це не просто хороший спосіб пройти через життя. Він вважає, що щастя і психічне благополуччя є основою успіху в любій сфері. Більш важливим, на його думку, є те, що щастя не є заздалегідь визначеним, а може бути свідомим вибором кожного -результатом щоденних маленьких позитивних кроків.

Ахор створив програму «Помаранчева жаба», щоб викладати цей підхід студентам та співробітникам шкіл по всій країні. Одним з таких районів є округ Шаумбург, розташований в передмісті Чикаго. Перед початком навчального року 2016-2017 Ахор провів «Саміт щастя» і презентував свої ідеї на семінарах для всіх працівників і студентів, які зацікавились  позитивною психологією.

Ахор вважає, що позитивна психологія має багато переваг:

  • сприяє створеннюпозитивного емоційного мікроклімату для навчання;
  • сприяє розвитку студентів, сім’ї та громади;
  • покращує успішність студентів.

Спираючись на статистику Ахор відмічає значні покращення успішності. За останні три роки, після впровадження програми«Помаранчева жаба», шкільний округ 54 підвищив показник академічних досягнень в штаті Іллінойс з 73% до 95%, говорить він. «Робота, яку ми зробили для найбіднішого шкільного округу в штаті Айова протягом п’ятирічного періоду, зросла до 91% академічних досягнень, відвідуваність до 95%. Вперше діти повертаються з багатих округів, щоб відвідувати школу в найбіднішому окрузі Айови. Їх рівень грамотності має найбільший відсоток в порівнянні з будь-якою школою в Айові. Тепер Ахормає намір повторити ці результати в Флінті, штат Мічиган, а також в школах Кентуккі і Вісконсіна.

“Я думаю, що це було найкраще рішення, яке я прийняв як керівник шкіл”, говорить Ендрю Дюросс, начальник управління початкових шкіл Шаумбург, про роботу з Ахором. Шаумбург- великий район, де проживає близько 16 тисяч студентів і 2500 співробітників. В останні роки Ендрю Дюросс відмічав збільшення стресу і напруги майже в усіх. “Я бачив збільшення студентської депресії і тривожності, в занепокоєнні персоналу”, – говорить він.

Дюросс шукав спосіб вирішення цієї проблеми. Коли він читав книгу Ахора “Переваги щастя” він знайшов відсутню частину головоломки. «Я думаю, що те, що викладене в книзі «Переваги щастя», є реальним, практичним способом, Ахор пояснює, як ми можемо бути відповідальними за своє власне щастя і підживлювати наш власний успіх», – каже Дюрос.

У програмі «Помаранчева жаба» до участі залучаються батьки та персонал, від адміністраторів та вчителів, до опікунів та водіїв автобусів. «Щастя – це не індивідуальний вид спорту», – говорить Ахор. Студентам доручається записувати те, за що вони вдячні кожен день, медитувати протягом двох хвилин у класі і привносити ці новації до своїх сімей. Вчителі відвідують навчальні групи, які зосереджені на пошуках позитиву в повсякденному житті. Водії автобусів пишуть рукописні нотатки, які вихваляють таланти кожного з дітей. Батьки відвідують Батьківський університет кожного семестру, а їхні діти вивчають позитивні звички.

Дослідження доводить, що щастя є ключем до успіху в житті.

Ахор наголошує, що позитивний світогляд є запорукою успішного навчання та емоційного комфорту. «Протягом двох десятиліть дослідження постійно підтверджують той самий висновок: щастя значно підвищує пам’ять, увагу, продуктивну енергію, соціальні зв’язки, довіру, інтелект, творчість, захищаєвід депресії та тривоги», – говорить він.

Дюросс вважає, що школа повинна не тільки навчити дитину читати, писати і рахувати. «Нам необхідно набагато більше, ніж читання і математика. Ми намагаємося допомогти студентам, працівникам і батькам орієнтуватися в складному світі, навчити їх стати більш стійкими, використовувати стрес і напруження як можливість, а не щось виснажливе», – говорить він.

Кожна школа в районі має у тижневому розкладі 30-хвилинний емоційний урок. У кожній школі є «Команда щастя», до якої входять працівники, що реалізують різні компоненти «підготовки до щастя», наприклад, висловлюючи подяку, медитацію та «акти доброти». Щастя, за його словами, “тепер включене в навчальний план соціального емоційного навчання”.

З огляду на різке зростання рівня депресії та самогубств, Ахор називає свою роботу в шкільних закладах найважливішою роботою, яку він коли-небудь робив. На його думку, невеликі позитивні кроки можуть не тільки покращити емоційне благополуччя, але й мають значний вплив на успішність людини.