Як визнати когось із прихованим нарцисизмом

У більшості випадків легко помітити нарцисистів в кімнаті. Вони є тими, хто працює над натовпом, голосно обмінюючись казковими історіями, які передають почуття важливості та досягнення, щоб вони могли почуватися захопленими. Вони, начебто, посилають чіткий сигнал оточучим про свою недоступність.

Чи можуть в кімнаті бути інші люди з тими ж перебільшеними мотиваціями для захоплення і важливості, але, можливо, важче їх ідентифікувати? Так, насправді, може бути хтось близький до вас, нарцис, але виявляється менш очевидними способами.

Що таке нарцисизм?

Слово нарцисс – це термін, який регулярно використовується в загальних дискусіях для опису тих, хто здається трохи самозайнятим. Проте, з точки зору клінічного психічного здоров’я, існують критерії, щоб діагностувати нарцисичний розлад особистості.

Риси

Загалом, люди з нарцисичним розладом особистості – це ті, хто зайнятий власним успіхом. Їх почуття власної важливості впливає на прийняття рішень і взаємодію з оточуючими. Нарцисистам важко будувати або підтримувати зв’язки з іншими через їх маніпулятивні тенденції та відсутність емпатії. Вони часто відчувають, що мають право і не мають співчуття, але хочуть уваги й захоплення.

Елементи нарцисизму, включаючи такі речі:

  • почуття власної важливості або грандіозності
  • фантазії про те, щоб бути впливовими, відомими та / або важливими
  • перебільшення своїх здібностей, таланту та досягнень
  • жагуче захоплення і визнання
  • захоплення красою, любов’ю, силою та / або успіхом
  • перебільшене почуття унікальності
  • віра, що світ їм щось зобов’язаний
  • використання інших, щоб отримати те, що вони хочуть (незалежно методів впливуна інших)
  • відсутність співчуття до інших

Що таке прихований нарцис?

У сфері психології поведінку можна схарактеризувати як явну або приховану. Звернена поведінка – це та, яку можуть легко спостерігати інші. Прихована поведінка, однак, є тонкою і трохи менш очевидною для інших.

Прихований нарцис – це той, хто прагне захоплення і важливість, а також не має співчуття до інших, але може діяти інакше, ніж відвертий нарцис.

Відвертий нарцис.

Розглядаючи поведінку нарцисів, може бути важко уявити собі, як хтось може бути нарцисом і бути стриманим у своєму підході та поведінці.

Прихований нарцис.

Може бути зовнішньо самозгасаючим або вилученим у своєму підході, але кінцеві цілі однакові.

Явний проти Прихованого

Приховані нарцисисти відрізняються від явних (більш очевидних) нарцисів лише тим, що вони, як правило, більш інтровертні. Відвертого нарцисиста легко ідентифікувати, тому що вони, як правило, є голосними, зарозумілими і нечутливими до потреб інших і завжди прагнуть компліментів. Їх поведінка може бути легко помічена іншими.  Можна сказати, що ці люди займають увесь простір в кімнаті.

Відверті нарцисисти демонструють більш екстравертну поведінку в їх взаємодії з іншими.

Дослідник і автор Крейг Малкін, припускає, що термін “прихований” може вводити в оману. У своїй роботі він стверджує, що термін «прихований» часто використовується для того, щоб припустити, що прихований нарцис підлий, або що їх прагнення до важливості не настільки значне, як відкритий (більш екстравертний) нарцис. Насправді, повідомляє він, риси відвертого нарцисиста і прихованих нарцисів однакові.

Обидва приховані та відкриті нарцисисти орієнтуються у світі з почуттям власної важливості та фантазують про успіх та велич.

Як екстраверт, так і інтроверт повинні відповідати подібним клінічним критеріям, щоб діагностували нарцисичні розлади особистості. Обидва мають дефіцит здатності регулювати власну самооцінку.

Багато людей стали жертвами маніпулятивної поведінки таємного нарциса, не усвідомлюючи, що сталося, поки вони вже не відчувають емоційної болю. Можливо, було б точніше припустити, що екстравертний (явний) нарцисист набагато простіше побачити, ніж інтровертований (прихований) нарцис.

Як помітити

Хоча існують деякі клінічні критерії, щоб був поставлений діагноз нарцисичного розладу особистості, є деякі загальні риси та закономірності, які потрібно шукати в повсякденних взаємодіях, якщо ви підозрюєте, що ви маєте справу з прихованим нарцисом. Усвідомлення цих рис може допомогти у взаємодії з прихованим нарцисом, допомагаючи їм розпізнавати і краще керувати потенційно нездоровими відносинами.

Пасивна самооцінка

Там, де більш очевидний, екстравертний нарцисист буде очевидний у своєму піднесеному почутті себе і своїй зарозумілості при взаємодії з іншими, прихований нарцис може бути менш очевидним. Прихований нарцис безперечно прагне важливості і жадає захоплення, але може виглядати інакше, ніж навколишні. Він може цілеспрямовано мінімізувати свої досягнення або таланти, щоб люди запропонували їм запевнення, наскільки вони талановиті.

Реальність для відкритого і прихованого нарцисів полягає в тому, що вони мають крихке почуття себе .

Відвертий нарцисист буде вимагати захоплення і уваги, а прихований нарцис буде використовувати більш м’яку тактику для досягнення тих самих цілей. Прихований нарцис буде набагато частіше шукати впевненості в своїх талантах, навичках і досягненнях, через інших, щоб наситити ту ж саму потребу у власному значенні.

Звинувачення і зневажання

Принизити інших – це чудова тактика нарцисів для того, щоб забезпечити відчуття підвищеного становища по відношенню до інших. Відвертий (екстравертний) нарцисист може бути більш очевидним у своєму підході до отримання важелів впливу, наприклад, явно відкинути вас, бути грубими, критикувати вас і бути саркастичними.

Інтровертований, прихований нарцис може мати більш ніжний підхід, щоб пояснити, чому щось є вашою помилкою, і вони не винні. Вони навіть можуть претендувати на те, щоб стати жертвою вашої поведінки, щоб отримати підтримку і похвалу від вас. Але, в решті решт все зводиться до зверхньої поведінки.

Створення плутанини

Хоча не завжди підлі, деякі приховані нарцисисти можуть отримувати радість від створенні плутанини для тих, з ким вони взаємодіють. Вони не можуть брати участь у звинуваченні та приниженні, але замість цього змушують людей ставити під сумнів їхнє сприйняття. Якщо вони зможуть змусити вас поставити під сумнів ваші уявлення, то це дозволяє їм більше маніпулювати і експлуатувати вас.

Зволікання і зневага

Так як потреба у власному значенні панує на вищому рівні, приховані нарциси будуть робити все можливе, щоб зберегти фокус на себе. Отже, коли екстравертний нарцисист відверто відштовхне вас або маніпулює вами, щоб досягти своєї мети, прихований нарцис – це професіонал, який не визнає вас взагалі.

Це не випадково, що нарциси, як правило, тяжіють до взаємодії з турботливими і співчутливими людьми. Прихований нарцис визнає можливості для маніпуляцій.

Замість того, щоб явно говорити вам, що ви не є важливими, вони зволікати і дочекатися останньої хвилини, щоб відповісти на тексти або електронні листи, запізнюватися на події з вами, або не робити підтвердження планів стосовно вас. Немає ніякого відношення до вашого часу або інтересів, залишаючи вас маленькими та неважливими.

Емоційна зневага

Нарцисисти нездатні будувати і виховувати емоційні зв’язки з іншими. Як вони можуть знати про екологічне спілкування, якщо їхня енергія завжди орієнтована на себе? Прихований нарцис не відрізняється. Таким чином, хоча вони можуть здаватися більш добрими та менш огидними, ніж їх екстравертний колега, вони також не є емоційно доступними або чуйними.

Надавання мети

Взагалі, нарциси не дають. Їм важко вкласти енергію у все, що їм не служить. Прихований нарцис може прикинутися, але їхня поведінка демонструється лише з наміром отримати щось натомість.

Що робити

Наразі ви можете перебувати в особистих стосунках із прихованим нарцисом, будь то член сім’ї, колега чи ваша друга. Може бути корисним зауважити, що хоча ми не можемо контролювати інших, ми можемо взяти під контроль те, як ми поводимо себе і взаємодіємо з ними.  Є певні кроки, які ви можете зробити, щоб захистити себе, якщо доведеться мати справу з прихованим нарцисом.

Не беріть це особисто

Коли ми маємо справу з нарцисистом, чи прихованим чи відкритим, їхня маніпулятивна поведінка може чипляти. Відсутність уваги, почуття права, маніпуляції та обманливі поведінки нарциса можуть сприйматися особистими. Незалежно від того, наскільки болісним може бути відчуття поведінки нарциса в даний момент, важливо пам’ятати, що це не має нічого спільного з вами.

Нарцисист веде себе негативно через щось нездорове всередині них, а не тому, що у вас є щось нездорове.

Це нормально, щоб подивитися на ситуацію та взаємодію щодо того, як ви їм сприяєте. Втім, дуже важливо при спілкуванні з нарцисистом, що ви дозволяєте їм “володіти” своєю частиною. Нарцисист хоче, щоб ви прийняли це особисто, тому що завдяки цьому вони підтримують важелі. Пам’ятайте, нарцис відчуває себе маленьким, тому вони доводять що “великі”.

Встановіть межі

Нарцисисти не мають здорових кордонів. Оскільки приховані нарциси не мають емпатії, мають сильне відчуття права і експлуатують інших, межі – це те, що стає на шляху їх цілей. Чим більше ви можете практикувати встановлення меж з нарцисистом, тим більш послідовно ви передаєте їм, що їхня тактика не працює.

Встановлення меж може бути дуже важким, особливо якщо ви ніколи раніше не робили цього.

Пам’ятайте, що кордони – це лише спосіб захистити ваші цінності.

Розуміння того, чому ви встановлюєте певні межі, може допомогти вам мати більшу впевненість у їх встановленні та зберегти вас на шляху, якщо нарцисист намагається порушити або проігнорувати ваші межі.

Адвокат для себе

При взаємодії з прихованим нарцисом можна легко втратити свій голос. Оскільки моделі взаємодії настільки маніпулятивні, вам може знадобитися час, щоб зрозуміти, що відносини залишили вас у цьому місці, не знаючи, як виступати за себе.

Знайдіть час, щоб налаштуватися на себе, хто ви, що ви, ваші цінності, ваші цілі та ваші таланти. Зміцнення ваших відносин із самим собою є ключовим у тому, що ви можете говорити під час взаємодії з нарцисом. Це дасть можливість розрушити звичну модель поведінки.

Створення здорової відстані

Перебування у відносинах з прихованим нарцисом може відчувати розчарування та переважання. Бувають випадки, коли важко створити відстань між вами та цією особою, наприклад, з членом сім’ї або колегою. Тим не менш, у вас можуть бути можливості для створення здорової дистанції між вами і нарцисом.

Обмеження особистих взаємодій, прохання переїхати в інше місце у вашому офісі або просто відсікати контакт може бути тим, що вас захистить. Пам’ятайте, що мета створення дистанції – це не зашкодити нарцисичній людині. Мета полягає в тому, щоб захистити себе і створити власний простір.