Прості техніки для розвитку емоційного інтелекту

Емоційний інтелект (EQ) – це вміння розпізнавати емоції, як свої, так і оточуючих, і адекватно їх проживати.
У сучасному суспільстві, до недавнього часу, акцент ставився на розвитку IQ, в той час як EQ приділялося мало уваги. У зв'язку з цим у багатьох читачів може виникнути запитання: Навіщо нам потрібен EQ? Як він впливає на наше життя? Навіщо підвищувати EQ?

Я не буду розглядати користь EQ, хочу висвітлити кілька проблем, які виникають у зв'язку з його  низьким рівнем або відсутністю. До речі, якщо у Вас виникають подібні питання або дискомфорт при прочитанні даного матеріалу, то вам точно необхідно приділити увагу розвитку свого емоційного інтелекту.

Якщо Ви не вмієте розпізнавати свої власні емоції, Вам важко буде зрозуміти, що відчуває інша людина. Навряд чи буде доречним і своєчасним просити у начальника надбавки до зарплати в момент, коли він разгневан. Невможливо побудувати гармонійні відносини з партнером, якщо Ви не можете розпізнавати емоції. Особливо це стосується жінок, від яких чоловіки, на підсвідомому рівні, чекають, що ті будуть не тільки їх розуміти, а й проявляти емоції «за двох», оскільки для чоловіків в сучасному суспільстві це взагалі табу.

Для того щоб блокувати емоції, людина витрачає велику кількість енергії, яку можна було б використовувати для досягнення поставлених цілей. Якщо емоції блокуються роками, виникає величезна напруга і страх їх висловлювати, а то «розірве». А може, іноді, і «розірвати» – незначний привід, який просто став останньою краплею, викликавши неадекватну по силі емоційну реакцію, за що згодом людині може буде соромно.

Емоційне напруження, яке виникає під час конфлікту від стримування агресії, не дозволяє ясно мислити, що заважає гідно вирішити конфлікт, не кажучи вже про те, щоб отримати вигоду з ситуації.

Крайній ступінь придушення емоцій – це вже алексітімія. Цей термін описує психологічний стан, коли людина нездатна розрізняти і проявляти власні емоції. Пригнічена агресія і смуток стають причиною психосоматичних захворювань і іпохондрії. При алекситимии придушуються не тільки негативні, а й позитивні емоції – людина не здатна відчувати такі почуття, як радість або наснагу, що дуже часто призводить до депресії. Алекситимия – це також одна з причин зайвої ваги, коли людина замість проживання емоцій їх в буквальному сенсі «прожовує» разом з великою кількістю їжі.

Що ж з цим робити, запитаєте Ви. У мене для Вас є хороша новина, EQ можна підвищувати. Хоча здатність розпізнавати і виявляти емоції закладається в дитинстві, ніхто не заважає Вам зайнятися цим прямо зараз. EQ – це просто набір навичок, які Ви цілком можете освоїти самостійно або за допомогою фахівця.
Пропоную Вашій увазі прості техніки для розвитку емоційного інтелекту.

1. Прийміть тверде рішення. У будь-якій справі Ваше підсвідомість – це Ваш найперший і найкращий помічник. Для того щоб вона Вас зрозуміла і початла Вам допомагати необхідно її, що найменьш повідомити. Напишіть 10 раз про своє рішення. Прокричіть його. Побийте посуд. Вкладіть в свої дії як можна більше емоційної енергії. Якщо Ваша підсвідомість зрозуміє про що Ви просите – весь всесвіт буде Вам допомагати, можливо навіть без Вашої особливої участі.

2. Поставте собі нагадування і не менше трьох разів на день задавайте собі питання: що я зараз відчуваю? Якщо Вам поки важко розпізнавати емоції, запитайте себе: на яку емоцію це найбільше схоже?

3. Збільшуйте свій словниковий запас назв емоційних переживань, що природним чином приведе до більш тонкому відчуванню емоцій. Обов’язково використовуйте ці нові для Вас слова в розмовній (і не тільки) мови. Наприклад, замість слова здивований, один раз кожіть: я здивований, другий – збентежений і т.п.

4. Розвивайте емпатію. Якщо Ви рідко відчуваєте чужі емоції, Ви цілком можете навчитися бути більш чутливим. При перегляді фільму пробуйте відчути емоції персонажів. Після деякої практики пробуйте відчути емоції оточуючих Вас людей.

5. Намагайтесь при спілкуванні з людьми більше уваги приділяти озвученню того, що Ви відчуваєте, не ображаючи при цьому оточуючих

Якщо Ви будете вивчати світ відчуттів і звертати на нього увагу, Ви почнете поступово змінюватися.
Ваше життя наповниться яскравими фарбами, Ви будете більше відчувати. Вам легше буде спілкуватися з людьми, і налагоджувати соціальні зв’язки. Ваше життя стане більш простим і зрозумілим. Крім того, високий EQ відчутно допоможе Вам у побудову кар’єри, спілкуванні з протилежною статтю і  позбавленні від зайвих сантиметрів на талії.
Удачі Вам на Вашому шляху!