Робота дружбі не перешкода: як зберегти гармонійні стосунки з колегами

Багато людей проводять на роботі велику частину свого життя, а тому атмосфера в робочому колективі має важливе значення. При цьому гарантією задоволеності від робочого дня є не тільки комфорт робочого місця/офісу, а й люди, в оточенні яких доводиться виконувати задачі, поставлені керівництвом.

Вчені запевняють, що людина набагато легше і продуктивніше працює в компанії позитивно налаштованих людей. Але коли мова заходить про справжню щиру дружбу між учасниками трудового колективу – виникає маса протиріч і нюансів, на які варто звертати увагу.

Наприклад, часто керівник переконан, що якщо його підлеглих буде пов’язувати дружба, то в якийсь момент вони почнуть «дружити» проти начальства. Але найчастіше на практиці все відбувається з точністю до навпаки: колеги, які добре спілкуються – видають високі професійні результати.

Існують певні правила, про які працівник не повинен забувати, налагоджуючи дружні відносини з тими, з ким підкорює трудові вершини. Це стосується бесід і спілкування в робочий час. Не важко здогадатися, що друзі поза офісом можуть обговорювати в межах робочого простору не тільки способи підвищення прибутку або методи розширення клієнтської аудиторії. Темою їхньої розмови може стати і нещодавно переглянутий фільм, і поїздка, і навіть особисте життя. І найправильніше в цій ситуації – це переконати друзів-колег, що розмови, які не пов’язані з робочою зайнятістю, краще залишити до обідньої перерви або обговорити у вечірній позаробочий час.

Неприпустима й інша крайність: спілкування колег поза роботою не повинно грунтуватися на обговоренні недоліків керівництва або інших робочих моментів. Ідеальний варіант – це комунікація на абстрактні теми, не пов’язані з діяльністю компанії, на благо якої вони працюють. Якщо у працівників є спільна мета, то в процесі її досягнення, як правило, виникають особисті відносини, що переростають в дружбу.

Варто відзначити, що і приятелювання, і близька дружба в рамках роботи в одному колективі піддаються випробуванням у вигляді змін службової ієрархії чи конфліктів. Зміна статусу може стати своєрідним «лакмусовим папірцем» для оцінки відносин з друзями або тими, хто себе за них видає. Важливо усвідомлювати межі дружби на роботі, щоб оцінювати по достоїнству, коли вона складається і не відчувати розчарування, якщо в кінцевому підсумку вона не виявиться міцною.

Три поради, які допоможуть уникнути розчарування в друзях на роботі

  • Щоб не розчаровуватися – не варто зачаровуватися. Спілкування з колегою вимагає поступового вивчення і пізнавання. Але щоб оцінка одного була максимально об’єктивною, не потрібно ідеалізувати людей.
  • Все повинно бути в міру. Не можна за рахунок власної душевної рівноваги, налагоджувати взаємини в робочому колективі.
  • Необмежена комунікація. Щоб не склалося залежності від однієї людини необхідно розширювати дружні зв’язки з іншими коллегами.