Професійне «вигорання»: як визначити і що робити

Рано чи пізно в житті кожної людини настає період, коли похід на роботу перетворюється на муку, а друзі-колеги не викликають нічого, крім роздратування. Не виключено, що це просто ознаки сезонної хандри або відсутність відпочинку через сильне навантаження в професійній сфері.

Однак хронічна втома може свідчити й про емоційне «вигорання» і дуже важливо вчасно звернути на це увагу. Важкі і складні дні бувають у всіх, але вони чергуються з хорошими днями. А ось якщо цього не відбувається, то є сенс говорити про емоційне «вигорання».

Існують основні ознаки, які свідчать про те, що людина знаходиться у хронічному стресі:

  • низька продуктивність;
  • цинізм по відношенню до колег і людей, з якими доводиться стикатися у професійній діяльності;
  • постійна змученість;
  • проблеми з пам’яттю, забудькуватість;
  • байдужість до всього, що раніше здавалося цікавим.
  • безсоння і думки про роботу в неробочий час.

Крім того, у людини, яка «вигоріла емоційно» можливе погіршення фізичного стану – головні болі, проблеми з шлунково-кишковим трактом, прискорене серцебиття.

Які категорії людей схильні до «вигорання»?

Професійним «вигоранням» найчастіше страждають ті, чия діяльність пов’язана з інтелектуальним навантаженням і емоційними переживаннями. Наприклад, поліцейські, медпрацівники, вчителі, вихователі, співробітники благодійних фондів.

Емоційно виснажуються працівники, які по своїй натурі є перфекціоністами і прагнуть у всьому і завжди бути лідерами. Вони багато і нестримно трудяться для досягнення високих результатів, але в кінцевому підсумку замість суперпродуктівності доводять себе до «вигорання». Фахівці стверджують, що такий стан може бути чревате не тільки депресіями, але і серйозними порушеннями в роботі організму.

Що робити, якщо настало професійне «вигорання»?

Перше, що спадає на думку в такій ситуації – це звільнитися або змінити вид діяльності. Але не варто поспішати з висновками – спочатку потрібно розібратися з першопричинами того, що сталося. В іншому випадку, є ризик повторного «вигорання», але вже на новій роботі.

Навчіться говорити «ні»

Безумовно, будь-який роботодавець цінує співробітників за вміння працювати в режимі багатозадачності. Але це не означає, що ви повинні звалювати на себе мільйон обов’язків і намагатися встигнути зробити все і відразу.

Відмовтеся від перфекціонізму

Розслабтеся і перестаньте думати про те, що помилки в роботі – це щось страшне і непоправне. Ви не повинні бути ідеальним роботом для виконання всіх поставлених завдань – просто добре робіть свою роботу.

Грамотне планування справ

Навіть якщо з першого погляду здасться, що потрібно виконати величезний обсяг роботи, то не варто панікувати. Найкраще, що можна зробити – це скласти план дій і чітко його дотримуватися. В такому випадку, є шанс, що справи будуть закінчені вчасно і без зайвих енерговитрат.